Wykonanie


Ten
ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej
wołowiny po kubańsku, ropa
vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :)
Ryż i
czarna fasolka tworzą razem, z dodatkiem warzyw i przypraw, tworzą aromatyczne, sycące danie, bogate w błonnik, proteiny i antyoksydanty, przy tym wegańskie. Jest sycące dzięki
fasolce. Można jeść tylko z
sałatką, albo do pieczonej
wołowiny,
steka albo pieczonego
kurczaka.
Czarną fasolkę kupiłam w wersji suszonej, w jednym z supermarketów. Moczy się ją na całą noc w dużej ilości
wody, a
potem gotuje 2-3 godziny, aż będzie miękka;
soli pod koniec gotowania.
Czarnej fasoli w puszcze w ogóle nie widziałam w sklepie. Do dania możesz użyć
fasoli czerwonej, używa się jej zamiennie, i to bez wielkiej różnicy w smaku.Uwaga, przepis zakłada, że użyjesz albo płynu z puszki, albo
wody z gotowania
fasolki. Dzięki temu danie będzie wilgotne. Ja dodatkowo dodałam sosu pozostałego z tej pieczonej
wołowiny, którego dodatek był potrzebny zwłaszcza przy odgrzewaniu
ryżu - zdążył on bowiem już wchłonąć cały płyn. Przepis pochodzi ze strony skinnytaste, z drobnymi modyfikacjami.
Ryż po kubańsku z
fasolą - Arroz Congri (Cuban Rice and Black Beans)Składniki: [5 porcji, 1 porcja ok. 260 kcal]2 łyżki
oleju1
papryka zielona1
papryka czerwona1 mała
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka
ryżu długoziarnistego1 puszka
fasoli czarnej lub czerwonej (wraz z płynem) albo 1-1,5 szklanki gotowanej
fasolki1,5 szklanki
wody1/2 łyżki mielonego
kminu rzymskiego (kuminu)*1
liść laurowyszczypta
oreganosól i
pieprz do smaku
natka kolendry do posypania (jeśli mamy)* do kupienia w wielu sklepach spożywczych, dostępny zazwyczaj w wersji niemielonejWykonanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany
czosnek drobno posiekać albo wycisnąć przez praskę.Na dużej, szerokiej i wysokiej patelni albo w szerokim garnku rozgrzać
olej. Dodać
cebulę,
papryki,
czosnek i podgrzewać do miękkości, około 4-5 minut.Dodać szklankę surowego
ryżu,
fasolkę wraz z płynem w puszki,
wodę,
kmin rzymski,
liść laurowy i
oregano,
sól i
pieprz. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
ryż wchłonie większość płynu, a ten wystaje nieco ponad jego poziom.Garnek wstawić na minimalny ogień, przykryć i gotować dalej, aż
ryż będzie miękki (ale pozostanie jędrny i nierozgotowany). Czas gotowania - do 20 minut (czas gotowania jest orientacyjny). Po wyłączeniu gazu, pozostawić
ryż pod pokrywką na 5 minut. Podczas gotowania, w razie potrzeby można dodać więcej
wody, a jeśli mamy - płynu z gotowania
fasolki lub sosu pozostałego z pieczenia tego
mięsa . Tak samo więcej płynu będzie potrzebne, jeśli
ryż będziemy odgrzewać.Doprawić w razie potrzeby
solą i
pieprzem. Posypać posiekaną
natką kolendry.


PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYMBądź na bieżąco, polub stronę na fb