ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy krem z ciecierzycy

Czekoladowy krem z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Zanim powiesz "ble", przeczytaj listę składników - to smakuje lepiej niż brzmi. Jemy ciasta z warzywami [marchewką, fasolą, burakiem] - jedno z najsmaczniejszych czekoladowych to ciasto czekoladowe z cukinią . Ciecierzyca uznawana jest za dobre źródło pełnowartościowego białka, błonnika, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych: zawiera fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik - jest to więc zdrowsza alternatywa - na pewno dla osób na bezmlecznej diecie czy z nietolerancją laktozy. Nie namawiam by nazywać to nutellą, ba! nawet "a'la nutella" tu nie pasuje. Smakuje inaczej i na pewno nie jest dla każdego. Testerów tego kremu, oprócz mnie rzecz jasna, było czworo. Oto opinie kobiece: "Mogę być szczera? [pytanie jeszcze przed spróbowaniem]. Hmm, to jest naprawdę bardzo dobre, trochę jak snickers" i "Naprawdę dobre"; męska: "Czuć, że dietetyczne, ale serio - to jest dobre". Przepis z wegańskiego blogu BitterSweet, zmieniony.
To jest też debiut przyprawy - tonka. Tonka ma bardzo specyficzny zapach – nuta wanilii i rumu miesza się z lekko migdałowym i karmelowym aromatem. Dziękuję za niego Bei, od której pewnego zimnego, zimowego dnia otrzymałam paczkę z przyprawami, a w moim domu zapachniało wanilią i wiosną.
Składniki:
430g ugotowanej ciecierzycy [0,5 szklanki = 95g], może być z puszki
1/3 szklanki solonych orzechów ziemnych, prażonych
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki gorzkiego holenderskiego kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kawy espresso [suchej - proszku]
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [albo cukier z wanilią]
1/4 - 1/3 startego ziarna tonka [opcjonalnie]
2 – 4 łyżki wody albo płynu pozostałego z gotowania ciecierzycy
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku. Przełożyć je do niewielkiego malaksera, miksować przez kilka minut, aż do czasu, gdy z orzechów wydobywać się będzie oleista substancja.
Ciecierzycę zmiksować w większej misie od malaksera, dodać cukier, kakao, olej, kawę, ekstrakt z wanilii i masę orzechową. Zmiksować ponownie i dodać tyle wody, by otrzymać gładką, wilgotną masę. Dodać starte na drobnych oczkach ziarno tonka. Warto użyć jeszcze tzw. żyrafy by otrzymać naprawdę gładkie puree - albo/i przetrzeć przez sito.
Jak to się je? Łyżeczką - na deser. Albo do chleba. Albo jako składnik deseru: jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, udusić pokrojone na małe kawałki na kilku łyżkach wody, aż jabłko zmięknie, odparować. Zmiksować razem z dwiema czubatymi łyżkami tego kremu - 2 nieduże porcje.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/czekoladowy-krem-z-ciecierzycy.html