Wykonanie

Zanim powiesz "ble", przeczytaj listę składników - to smakuje lepiej niż brzmi. Jemy ciasta z warzywami [
marchewką,
fasolą,
burakiem] - jedno z najsmaczniejszych
czekoladowych to ciasto
czekoladowe z
cukinią .
Ciecierzyca uznawana jest za dobre źródło pełnowartościowego
białka, błonnika, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych: zawiera fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik - jest to więc zdrowsza alternatywa - na pewno dla osób na bezmlecznej diecie czy z nietolerancją laktozy. Nie namawiam by nazywać to nutellą, ba! nawet "a'la nutella" tu nie pasuje. Smakuje inaczej i na pewno nie jest dla każdego. Testerów tego kremu, oprócz mnie rzecz jasna, było czworo. Oto opinie kobiece: "
Mogę być szczera? [pytanie jeszcze przed spróbowaniem]. Hmm, to jest naprawdę bardzo dobre, trochę jak snickers" i "Naprawdę dobre"; męska: "Czuć, że dietetyczne, ale
serio - to jest dobre". Przepis z wegańskiego blogu BitterSweet, zmieniony.To jest też debiut
przyprawy - tonka. Tonka ma bardzo specyficzny zapach – nuta
wanilii i
rumu miesza się z lekko
migdałowym i karmelowym aromatem. Dziękuję za niego Bei, od której pewnego zimnego, zimowego dnia otrzymałam paczkę z
przyprawami, a w moim domu zapachniało
wanilią i wiosną.Składniki:430g ugotowanej
ciecierzycy [0,5 szklanki = 95g], może być z puszki1/3 szklanki solonych
orzechów ziemnych, prażonych3 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki gorzkiego holenderskiego
kakao1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
kawy espresso [suchej - proszku]1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii [albo
cukier z
wanilią]1/4 - 1/3 startego ziarna tonka [opcjonalnie]2 – 4 łyżki
wody albo płynu pozostałego z gotowania
ciecierzycyWykonanie:
Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku. Przełożyć je do niewielkiego malaksera, miksować przez kilka minut, aż do czasu, gdy z
orzechów wydobywać się będzie oleista substancja.
Ciecierzycę zmiksować w większej misie od malaksera, dodać
cukier,
kakao,
olej,
kawę, ekstrakt z
wanilii i masę
orzechową. Zmiksować ponownie i dodać tyle
wody, by otrzymać gładką, wilgotną masę. Dodać starte na drobnych oczkach ziarno tonka. Warto użyć jeszcze tzw. żyrafy by otrzymać naprawdę gładkie puree - albo/i przetrzeć przez sito.Jak to się je? Łyżeczką - na deser. Albo do
chleba. Albo jako składnik deseru:
jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, udusić pokrojone na małe kawałki na kilku łyżkach
wody, aż
jabłko zmięknie, odparować. Zmiksować razem z dwiema czubatymi łyżkami tego kremu - 2 nieduże porcje.