Wykonanie
To są pyszne placki ze świeżą
miętą, która idealnie współgra w
fetą. Bardzo mi smakowały, zwłaszcza z
sosem jogurtowym z dodatkiem świeżej
szałwii. Mogą być samodzielnym daniem kolacyjnym albo stanowić dodatek do
mięsa. Kolejne danie obalające mit, że smacznie równa się tłusto i wysokokalorycznie. Inspirowałam się przepisem z programu "Rewolucja na talerzu", który uwielbiam oglądać. Kilka ważnych uwag do przepisu: podana ilość warzyw z trudem jest związana przez
jajka i
orzechy [a i tak zwiększyłam ich ilość w stosunku do oryginału], dlatego placki trzeba niezwykle delikatnie przewracać na patelni. Na początku dodałam tylko 6 łyżek
mąki z
orzechów, ale po pierwszym smażeniu dosypałam kolejne dwie, bo placki bardzo się rozpadały - i to mimo że wcześniej dokładnie odsączyłam startą
cukinię z
wody. 1 łyżka
oleju do smażenia może wydać się nierealna, ale przy użyciu sprayu do
oleju, jest to możliwe. Przy smażeniu na teflonowej patelni na tak małej ilości tłuszczu, placki rumienią się na brązowo. I ostatnia rzecz - smażenie tych placków zajmuje sporo czasu dlatego większość, zamiast smażyć, włożyłam do piekarnika - dzięki tej opcji danie nie tylko można przygotować w pół godziny [plus ok. pół godziny czekania aż
cukinia puści sok], ale i uniknąć ryzyka rozpadania się placków.Składniki:950 g
cukinii [jak najmniejsze, u mnie to było 5 małych- wielkości
ogórka gruntowego]300 g
świeżego szpinaku [200g po odcięciu łodyg]135 g
sera typu
feta2 spore ząbki
czosnkumała garść listków świeżej
mięty2 duże
jajka8 łyżek
mąki z
orzechów [tzn.
orzechów zmielonych na proszek, oczywiście łyżki są płaskie]1 i 1/2 łyżki
solipieprzolej rzepakowy do smażenia - 1 łyżkaSos:małe opakowanie
jogurtu naturalnegokilka listków świeżej
szałwii [albo innych świeżych
ziół]
sól,
pieprzWykonanie:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok.
Szpinak drobno posiekać,
fetę drobno pokruszyć.
Czosnek i liście
mięty przesiekać.
Cukinię bardzo dobrze odcisnąć [odciskałam w dłoniach, na raty], inaczej placki będą się rozpadały.Wszystkie składniki połączyć, dodać
jajka,
mąkę z
orzechów, przyprawić
pieprzem. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej
olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt.Inna opcja: rozgrzać piekarnik do 200 o C [u mnie program: grill], nieprzywierającą blachę [albo inną, wyłożoną papierem do pieczenia] natłuścić pędzelkiem, nałożyć niewielkie placki. Piec ok. 15 minut.Przygotować sos.
Szałwię posiekać, połączyć z
jogurtem, można doprawić
pieprzem i
solą.