Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
woda 7 litrów
cukier 3 kilogramów
drożdże 8 dekagramów
ryż 1 kilogramów
goździki 30 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztukgałka muszkatułowa 1/2 łyżek stołowych
tymianek 1/2 łyżek stołowych
imbir 1/2 łyżek stołowych
pieprz(gałki)8 sztuk
rodzynek 10 dekagramówWykonanie:Przegotowaną
wodę wymieszać z
cukrem. Zostawić do ostudzenia.
Drożdże rozpuścić w naszym
syropie,dodać resztę składników.Całość przelewamy do baniaka i nastawić jak zwykłe
wino,po 6-ciu tygodniach przecedzić i zlać do butelek (zakręcanych)aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki
cukru.Uwagi:
Wino to jest łatwe w piciu, ale jest bardzo mocne. Można je pić ciepłe lub zimne.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!
AlkoholeKuchnia Japońska
WinaKomentarze:Autor: EwelaData: 2012-12-27To
wino o ktorym
mowa to nic innego jak
wino ziołowe!! Robi sie je jak najbardziej na
ryzu.Piołun,
ziele angielskie itd.to sklad win
ziołowych a nie Sake!!!Autor: kolbiData: 2012-11-24ludzie poczytajce sake to
winno japonskieAutor: samozgonData: 2011-12-25sake jest dobre gdy się je przegoni, czyli
zrobi się bimberek..
Panie "opinion"
wino masz słabe bo
drożdże nie przerobiły zawartego w nim
cukruAutor: danesData: 2011-04-28
winko ryzowe piłam 20 lat temu,jeszcze się nie sklkarowało a juz było wypite.jeśli
moge doradzić,stosujcie
drozdze piekarskie.Autor: kiselkaData: 2011-02-28Witam. Ja nastawiłem "
wino"
alkohol 05.02 według powyższego przepisu, prócz ilości
ryżu zamiast 1kg, 3kg, pracowało bardzo intensywnie temp. ok 20-22 stopni. W ostatnią sobotę opróżniłem połowę nastawu, kolor lekko żółtawy w smaku lekka gorycz lecz słodkie i przyjemne w spożywaniu. Po 3-4 szklankach szumi dobrze w głowie - mocne, jak sprawdzałem to 23-27%. Dziś ściągam resztę i wstawiam nowe z lekkimi modyfikacjami aromatycznymi i do tego pozostawiam
ryż w butli tylko dodaję świeżego 1kg.Autor: KrisData: 2011-02-28Witam. Ja nastawiłem według przepisu 05.02, prócz ilości
ryżu dałem 3 kg szło jak buża.w ostatnią sobotę poszła połowa nastawu "
wino"
alkohol super kolor lekko żółtawy, delikatna goryczkowatość lecz słodkie. Piło się super, ale po paru szklaneczkach 3-4 w głowie szumi i to nie żle. Dziś spuszczam resztę i do butelek by się wyklarowało i wstawiam nowe trochę modyfikując w/w przepis. Pozdrawiam.Autor: ZetaData: 2011-02-20Nastawiłem
wino. Po 7 dniach dodałem porcję
cukru. Wszystko było dobrze. Po 12 dniach czyli wczoraj dodałem kolejną porcję
cukru i
wino całkowicie przestało pracować. Co teraz robić? Czy możliwe że przestało pracować dlatego że w butli jest za dużo nastawu? Zostawić tak i poczekać czy coś z tym zrobić. Proszę o pomoc.Autor: julkaData: 2010-11-30wystarczy dodać butelkę
spirytusu i sytułacja się zmienia.;-)Autor: wieslawal64Data: 2010-07-20
Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest
winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten
alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.Autor: wieslawal64Data: 2010-07-20
Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest
winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten
alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.Autor: gregData: 2010-01-23Do opinion: chyba nie dałeś całego
cukru na raz, bo to zabiłoby
drożdże -
cukier dodajemy na raty. Są też różne rodzaje
drożdży, jedne dają mocny
alkohol (najlepsze
winne do win deserowych) inne umierają w mniejszym stężeniu
alkoholu. Ważna też temperatura otoczenia ;)Autor: zlowieszczy4Data: 2009-12-06
Powiem tak dodałem sok z 2
cytryn i dodatkowo szczypte piounu, pierwszy raz robiłem sake i musze powiedziec że ten przepis naprawde się sprawdził. W piątek minął równy miesiąc a do niedzieli został mi zaledwie litr ;( no coż musze kupic 54 litrowego gąsiora. A co do samego
wina.... hmmm dobre w smaku słodkie gładko wchodzi czyli nie pali gardła a mimo to po wypiciu 3 szklanek tego trunku naprawde czuc
alkohol w głowie ;] pozdrawiam i dzięki za przepis!!!!Autor: boogsData: 2009-10-04do Opinion-cos zchrzaniles chyba (
moze drozdze) .Ja zrobilem pierwszy raz na podobnym przepisie .Wyszło bardzo, bardzo mocne -fakt trzeba uwazac z
cukrem a po 6 tyg trzeba klarowac co najmniej 3 tygAutor: opinionData: 2009-09-04Bardzo słabe, prawie nie ma mocy, do tego bardzo słodkie. Kupiłem balon, korzenie,
cukier zamiast kupić dwie butelki sake. O ja głupi!Autor: aaData: 2009-08-29To nie jest sake. Tu
alkohol jest z dosypanego
cukru, a w sake z
ryżu - najpierw
ryż scukrza się
grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy
drożdże mają co jeść.Autor: aData: 2009-08-29To nie jest sake. Tu
alkohol jest z dosypanego
cukru, a w sake z
ryżu - najpierw
ryż scukrza się
grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy
drożdże mają co jeść.Autor: autorData: 2009-08-19Sake to nie
wino. To jest
napój alkoholowy, bez klasyfikacji. Sake to sake.Autor: EwelosaData: 2008-12-11Moja mama tez robi
wino ryżowe i wiem że jest przepyszne.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: