ßßß Cookit - przepis na Sake czyli wino ryżowe

Sake czyli wino ryżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 7 litrów
cukier 3 kilogramów
drożdże 8 dekagramów
ryż 1 kilogramów
goździki 30 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
gałka muszkatułowa 1/2 łyżek stołowych
tymianek 1/2 łyżek stołowych
imbir 1/2 łyżek stołowych
pieprz(gałki)8 sztuk
rodzynek 10 dekagramów
Wykonanie:
Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem. Zostawić do ostudzenia.
Drożdże rozpuścić w naszym syropie,
dodać resztę składników.
Całość przelewamy do baniaka i nastawić jak zwykłe wino,
po 6-ciu tygodniach przecedzić i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru.
Uwagi:
Wino to jest łatwe w piciu, ale jest bardzo mocne. Można je pić ciepłe lub zimne.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Alkohole
Kuchnia Japońska
Wina
Komentarze:
Autor: Ewela
Data: 2012-12-27
To wino o ktorym mowa to nic innego jak wino ziołowe!! Robi sie je jak najbardziej na ryzu.Piołun,ziele angielskie itd.to sklad win ziołowych a nie Sake!!!
Autor: kolbi
Data: 2012-11-24
ludzie poczytajce sake to winno japonskie
Autor: samozgon
Data: 2011-12-25
sake jest dobre gdy się je przegoni, czyli zrobi się bimberek.. Panie "opinion" wino masz słabe bo drożdże nie przerobiły zawartego w nim cukru
Autor: danes
Data: 2011-04-28
winko ryzowe piłam 20 lat temu,jeszcze się nie sklkarowało a juz było wypite.jeśli moge doradzić,stosujcie drozdze piekarskie.
Autor: kiselka
Data: 2011-02-28
Witam. Ja nastawiłem "wino" alkohol 05.02 według powyższego przepisu, prócz ilości ryżu zamiast 1kg, 3kg, pracowało bardzo intensywnie temp. ok 20-22 stopni. W ostatnią sobotę opróżniłem połowę nastawu, kolor lekko żółtawy w smaku lekka gorycz lecz słodkie i przyjemne w spożywaniu. Po 3-4 szklankach szumi dobrze w głowie - mocne, jak sprawdzałem to 23-27%. Dziś ściągam resztę i wstawiam nowe z lekkimi modyfikacjami aromatycznymi i do tego pozostawiam ryż w butli tylko dodaję świeżego 1kg.
Autor: Kris
Data: 2011-02-28
Witam. Ja nastawiłem według przepisu 05.02, prócz ilości ryżu dałem 3 kg szło jak buża.w ostatnią sobotę poszła połowa nastawu "wino" alkohol super kolor lekko żółtawy, delikatna goryczkowatość lecz słodkie. Piło się super, ale po paru szklaneczkach 3-4 w głowie szumi i to nie żle. Dziś spuszczam resztę i do butelek by się wyklarowało i wstawiam nowe trochę modyfikując w/w przepis. Pozdrawiam.
Autor: Zeta
Data: 2011-02-20
Nastawiłem wino. Po 7 dniach dodałem porcję cukru. Wszystko było dobrze. Po 12 dniach czyli wczoraj dodałem kolejną porcję cukru i wino całkowicie przestało pracować. Co teraz robić? Czy możliwe że przestało pracować dlatego że w butli jest za dużo nastawu? Zostawić tak i poczekać czy coś z tym zrobić. Proszę o pomoc.
Autor: julka
Data: 2010-11-30
wystarczy dodać butelkę spirytusu i sytułacja się zmienia.;-)
Autor: wieslawal64
Data: 2010-07-20
Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.
Autor: wieslawal64
Data: 2010-07-20
Drogi "autorze", dla twojej świadomości dodam tylko, że doskonale wiem, iż sake nie jest winem. Jednakże w jaki inny sposób przedstawiłbyś niewtajemniczonym ten trunk. Uważam, że twoja odpowiedź("Sake to sake") na pytanie czym jest ten alkohol na prawdę wyjaśnia całą sprawę i czyni ją zrozumiałą.
Autor: greg
Data: 2010-01-23
Do opinion: chyba nie dałeś całego cukru na raz, bo to zabiłoby drożdże - cukier dodajemy na raty. Są też różne rodzaje drożdży, jedne dają mocny alkohol (najlepsze winne do win deserowych) inne umierają w mniejszym stężeniu alkoholu. Ważna też temperatura otoczenia ;)
Autor: zlowieszczy4
Data: 2009-12-06
Powiem tak dodałem sok z 2 cytryn i dodatkowo szczypte piounu, pierwszy raz robiłem sake i musze powiedziec że ten przepis naprawde się sprawdził. W piątek minął równy miesiąc a do niedzieli został mi zaledwie litr ;( no coż musze kupic 54 litrowego gąsiora. A co do samego wina.... hmmm dobre w smaku słodkie gładko wchodzi czyli nie pali gardła a mimo to po wypiciu 3 szklanek tego trunku naprawde czuc alkohol w głowie ;] pozdrawiam i dzięki za przepis!!!!
Autor: boogs
Data: 2009-10-04
do Opinion-cos zchrzaniles chyba (moze drozdze) .Ja zrobilem pierwszy raz na podobnym przepisie .Wyszło bardzo, bardzo mocne -fakt trzeba uwazac z cukrem a po 6 tyg trzeba klarowac co najmniej 3 tyg
Autor: opinion
Data: 2009-09-04
Bardzo słabe, prawie nie ma mocy, do tego bardzo słodkie. Kupiłem balon, korzenie, cukier zamiast kupić dwie butelki sake. O ja głupi!
Autor: aa
Data: 2009-08-29
To nie jest sake. Tu alkohol jest z dosypanego cukru, a w sake z ryżu - najpierw ryż scukrza się grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy drożdże mają co jeść.
Autor: a
Data: 2009-08-29
To nie jest sake. Tu alkohol jest z dosypanego cukru, a w sake z ryżu - najpierw ryż scukrza się grzybem Aspergillus oryzae, dopiero wtedy drożdże mają co jeść.
Autor: autor
Data: 2009-08-19
Sake to nie wino. To jest napój alkoholowy, bez klasyfikacji. Sake to sake.
Autor: Ewelosa
Data: 2008-12-11
Moja mama tez robi wino ryżowe i wiem że jest przepyszne.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5282/Sake-czyli-wino-ryzowe