Wykonanie
Domowe
wino z
ryżu i
rodzynek to fantastyczny trunek tylko dla dorosłych, jest smaczne lekko wytrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Można się nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów.

składniki na około 3 litry
wina1 kg
cukru1/2 kg
ryżu3 litry
wody150 g
rodzynek2 plastry
cytryny ze skórką1/2 łyżeczki
cynamonu1 dag zwykłych
drożdżyopakowanie
cukru waniliowegoprzepisDo gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy
cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił , całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do wystudzenia.Do dymiona o pojemności 5 litrów wsypujemy dokładnie opłukany i osuszony
ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną
wodę z
cukrem, wrzucamy
rodzynki, wsypujemy
cukier waniliowy oraz
cynamon, dodajemy również rozdrobnione
drożdże i plastry
cytryny.Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie.Gdy
wino przestanie " pracować "zlewamy je do garnka odcedzając
rodzynki,
ryż i pozostałe składniki. Dymion dokładnie płuczemy z osadu a następnie ponownie do niego wlewamy
wino, zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie do wyklarowania.