Wykonanie
Założyłam kilka słoików z
dynią, teraz z przyjemnością zajadamy skarby jesieni.
2 kg dyni po obraniu1 l
wody3 - 4 łyżeczki kwasku
cytrynowego1 kg
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowego10
goździków0.5 łyżeczki mielonego
cynamonuDynię obrać ze skórki, wyciąć część włóknistą z pestkami. Pokroić w 1,5 cm kostkę.
Dynię zalać zimną
wodą z kwaskiem, odstawić na noc do lodówki. Rano zalewę odlać (powinno być około 1 litra, ewentualny brak uzupełnić
wodą) i zagotować z dodatkiem
cukru,
cukru waniliowego,
goździków i
cynamonu. Wrzucić
dynię i gotować na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista (około 30 min).
Dynię nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą do 3/4 wysokości słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem.