Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu u Dagmary w Kuchennym oknie .Wykonanie go powierzyłam mężowi.
Wino wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i dość słodkie, więc jeśli lubicie
słodkie wina na pewno będzie Wam smakowało :-)Składniki:3 kg
cukru1 1/2 kg
ryżu6 1/2 litra
wody3 dag świeżych
drożdży2 duże
cytryny2
gałki muszkatołowe2 łyżki
tymianku10 dag
rodzynekszczypta piołunuWykonanie:
Ryż wypłukać w zimnej wodzie co najmniej 14
razy, a następnie umieścić w balonie na
wino. W letniej przegotowanej wodzie rozpuścić
cukier o odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wlać do balona i
doda drożdże roztarte z 1 łyżką
cukru.Sparzone
cytryny pokroić w ósemki i wrzucić do balona. Wsypać pokruszona
gałkę muszkatołową, sparzone
rodzynki,
tymianek i piołun. Całość zamieszać i zatkać korkiem ze szklaną rurką i odstawić na ok. 54 dni, do chwili, aż przestanie pracować.Po tym czasie
wino zlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce. Gdy
wino stanie się klarowne, przelać ponownie znad zgromadzonego na dnie osadu, przecedzając przez papierowy filtr lub gazę do czystych i suchych butelek.Na zdrowie