ßßß
Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.
Składniki ( na 30 litrów wina):3 kg ryżu9 kg cukru22 l wody6 cytryn40 dag rodzynek30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej24 ziarna ziela angielskiegopo dwie szczypty: tymianku, cynamonu, miętydrożdże do wina białegopożywkaJeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem.Sposób przygotowania:Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru w wodzie. W tym celu podgrzewamy wodę, stopniowo dodając cukier aż do rozpuszczenia całości. Syrop podgrzewamy, ciągle mieszając aż do zagotowania. Następnie studzimy do temperatury pokojowej. Syrop cukrowy jest gotowy.Pozostałe składniki. Nieugotowany ryż partiami dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż do momentu gdy przepływająca woda będzie czysta. Wypłukany ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z białych skórek, a następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sparzone wcześniej rodzynki. Gdy wszystkie składniki znajdą się w gąsiorze wlewamy syrop cukrowy. A następnie wlewamy uprzednio przygotowane drożdże oraz wsypujemy pożywkę. Całość porządnie mieszamy. Gąsior zamyka szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną. Codziennie intensywnie mieszamy gąsiorem.Po około miesiącu pierwsze zlanie znad osadu. Zlane wino wlać do mniejszego gąsiora, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na kolejny miesiąc.Wino gotoweSmacznegoUwagi:Przepis nie jest mój, udostępnił mi go kumpel Łysy, ale używam go od kilku lat i jeszcze nie było wtopy.Ja do produkcji wina używam tylko drożdży Bayanus IOC.Pożywka witaminowa Activit jak i zwykła pożywka mineralna.Używam też tylko Polskiego cukru :-)
