Wykonanie
Kariera tego ciasta trwa już kilka sezonów i wciąż są osoby, które dopiero je poznają. Dlatego też spodobał mi się pomysł Majank i na wspólne pieczenie . W wersji oryginalnej piekłam to ciasto 3 lata temu i uplasowało się ono w czołówce wszystkich ciast jakie w życiu upiekłam. Tu wszystko jest doskonałe: pachnące
maliny, kruche ciasto i wspaniała budyniowa pianka. Piekłam je też w wielu innych wersjach, z
rabarbarem, z
jagodami i wszystkie są pyszne. Dzisiaj zaś przedstawiam wersję mieszaną, do
malin dodałam
borówki, a do ciasta
kakao.

Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej ( odjąć 3 łyżki)3 łyżki
kakao250 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm(u mnie 24x34cm) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
malin ( u mnie
borówki i
maliny)
cukier puder do oprószenia
Maliny umyć. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać
owoce.
Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego:)