Wykonanie
Piszę ten post i zajadam się pysznym
chlebem, mięciutkim i pachnącym
ziołami, posmarowanym jedynie
masłem bo nic więcej tu nie potrzeba. Wpływ
jogurtu na wypieki
drożdżowe jest oczywisty,
cukinia jest bardzo ciekawym dodatkiem, w połączeniu z
ziołami a ja użyłam
oregano, przywodzi na myśl klimaty śródziemnomorskie. Zatem kto nie wybiera się do Grecji w tym roku a chce się poczuć jakby tam był powinien upiec sobie ten
chleb. Idealnie nadaje się do niego pasta z
fety z kwaśną
śmietaną, doprawiona
pieprzem, posiekaną
cebulą i
szczypiorkiem.

Źródło: Wypieki ze smakiemSkładniki:1 mała
cukinia25 g świeżych
drożdży400 ml
jogurtu naturalnego50 ml
oliwy z oliwekłyżka
soliłyżka
cukrułyżeczka
oregano800 g
mąkiZetrzeć
cukinię na tarce i starannie ją odsączyć. Podgrzać
jogurt do temperatury 37 stopni. Zalać pokruszone
drożdże małą ilością
jogurtu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać resztę
jogurtu, odciśniętą
cukinię,
oliwę,
sól,
cukier,
oregano oraz
mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką , złożyć i umieścić go w koszu złączeniem do góry. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Przełożyć
chleb na blachę, zrobić nacięcia i piec 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 30 min. Wystudzić na kratce.Smacznego:)