Wykonanie

Do tej
pory było u mnie wyłącznie na słodko, ale od dziś to się zmieni, bo oto do akcji wkraczają wypieki wytrawne. Na dobry początek:
chleb jogurtowy z
cukinią i
oregano.To taki zwykły, codzienny chlebek. Smaczny i prosty do przygotowania. Miąższ jest mięciutki i delikatny, a dodatek
oregano ciekawie podkręca smak.
Cukinia, jak to w wypiekach z jej udziałem, w smaku pozostaje niewyczuwalna. Mi chlebuś spodobał się bardzo. Ciekawe, czy Wam również przypadnie do gustu?źródło: Eksplozja SmakuSkładniki:800g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 nieduża
cukinia400ml
jogurtu naturalnego50ml
oliwy z oliwek25g świeżych
drożdży1 łyżka
soli1 łyżka
cukruWykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Jogurt podgrzewamy do temperatury 37 C, a następnie jego niewielką ilością zalewamy pokruszone
drożdże i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą.
Potem dodajemy pozostały
jogurt, odciśniętą
cukinię,
oliwę,
sól,
cukier,
oregano oraz
mąkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Naczynie z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia na ca 40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony
mąką blat, formujemy bochenek (składając ciasto do środka) i umieszczamy go w koszu, złączeniem do góry. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Wyrośnięty
chleb przekładamy na blachę, na wierzchu robimy dekoracyjne nacięcia i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 225C. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ca 30 min.Studzimy na kratce i..wcinamy.Życzę Wam Smacznego! :-)