ßßß Cookit - przepis na Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano

Chleb Jogurtowy z Cukinią i Oregano

nazwa

Wykonanie

Do tej pory było u mnie wyłącznie na słodko, ale od dziś to się zmieni, bo oto do akcji wkraczają wypieki wytrawne. Na dobry początek: chleb jogurtowy z cukinią i oregano.To taki zwykły, codzienny chlebek. Smaczny i prosty do przygotowania. Miąższ jest mięciutki i delikatny, a dodatek oregano ciekawie podkręca smak. Cukinia, jak to w wypiekach z jej udziałem, w smaku pozostaje niewyczuwalna. Mi chlebuś spodobał się bardzo. Ciekawe, czy Wam również przypadnie do gustu?
źródło: Eksplozja Smaku
Składniki:
800g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 nieduża cukinia
400ml jogurtu naturalnego
50ml oliwy z oliwek
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Jogurt podgrzewamy do temperatury 37 C, a następnie jego niewielką ilością zalewamy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Potem dodajemy pozostały jogurt, odciśniętą cukinię, oliwę, sól, cukier, oregano oraz mąkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne miejsce do wyrośnięcia na ca 40 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy bochenek (składając ciasto do środka) i umieszczamy go w koszu, złączeniem do góry. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę, na wierzchu robimy dekoracyjne nacięcia i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 225C. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ca 30 min.Studzimy na kratce i..wcinamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/05/chleb-jogurtowy-z-cukinia-i-oregano.html