Wykonanie
Z przygotowywania obiadu pozostała mi świeża
cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę.Składniki-2 szklanki
mąki-2 dag świeżych
drożdży-6 łyżek
oliwy z oliwek-2 ząbki
czosnku-mały
koncentrat pomidorowy-1
cukinia-25 dag
sera mozzarella-
oregano-
cukier,
sól,
pieprzPrzygotowanieDo miski wsypać
mąkę, pokruszone
drożdże, pół łyżeczki
cukru, pól łyżeczki
soli. Wlać pół szklanki letniej
wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać 4 łyżki
oliwy, dokładnie wyrobić ciasto (aż zacznie odstawać od dłoni).Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć dłońmi oprószonymi
mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi.Na pozostałej
oliwie szybko zeszklić posiekany
czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać
koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami
wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami
cukinii i
sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut.

Smacznego! :-)