Wykonanie
Z okazji dzisiejszej rocznicy zapraszam na kawałek pysznego
tortu. Myślę, że smaki powinny przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednego degustatora, bo przecież
banany doskonale łączą się z
czekoladą. Tort jest naprawdę mocno
czekoladowy bo oprócz masy
czekoladę zawierają także blaty. Początkowo myślałam o zrobieniu zwykłych
biszkoptów bo mam już sprawdzony przepis ale zwyciężyła ciekawość. Blaty, które zrobiłam są nieco cięższe ale dobrze nasączone, po nocy spędzonej w lodówce są idealne i doskonale pasują do śmietanowej masy bananowej. Wierzch
tortu pokryłam polewą, do którego użyłam
sosu karmelowego, ale jeśli uważacie, że to za dużo smaków w jednym cieście, można z niej zrezygnować na rzecz np.
polewy czekoladowej. Wtedy tort będzie jeszcze bardziej intensywny.Bardzo dziękuję za wszystkie życzenia i mile słowa pozostawione w komentarzach. Są one dla mnie bardzo ważne. Ten tort jest dla wszystkich czytelników mojego bloga, tych, których znam z imienia i tych anonimowych. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)

Źródło + moje zmianySkładniki na blaty:4
jajka200 g
cukru (dałam 100)70 g
masła roztopionego70 g rozpuszczonej
gorzkiej czekolady60 ml
mleka60 ml przegotowanej
wody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200 g
mąki40 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na nasącz:100 ml
mleka2 łyżki ciemnego
rumu400 g dojrzałych
bananów400 ml
śmietanki kremówki150 g
gorzkiej czekolady, rozpuszczonej2 łyżki ciemnego
rumuSkładniki na polewę karmelową:200 ml
śmietanki kremówki100 g
sosu karmelowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 21cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem . W misce połączyć
mąkę,
kakao, proszek i
sól. Odstawić na bok. W drugiej
miesce ubić
żółtka z
cukrem, aż będą lekko spienione. Dodać rozpuszczone
masło,
czekoladę i
wodę i miksować do połaczenia składników. Przesiać
mąkę i wymieszać.
Białka ubić oddzielnie na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.W misce połączyć rozgniecione
banany, rozpuszczoną
czekoladę i
rum. Ubić
śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z
bananami.
Śmietankę przeznaczoną na polewę ubić, delikatnie połączyć z
sosem karmelowym. UWAGA! Należy to robić bardzo delikatnie i stopniowo bo masa może się zważyćPierwszy krążek ciasta umieścić na tortownicy, nasączyć, wyłożyć połowę masy
czekoladowo- bananowej, przkryć drugim, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć. Wierzch posmarować polewą karmelową Można też posmarowac boki, jednak ja tego nie zrobiłam. Wierzch dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.Smacznego:)