Wykonanie
Coś dla fanów przekładanych, wilgotnych ciast
czekoladowych. Idealny dodatek do niedzielnej
kawy, wywoła uśmiech na twarzy największego ponuraka :P
Składniki:Ciasto:- szklanka
mąki p szennej,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 4
jaja,- szczypta
soli,- tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g),- 3/4 szklanki
cukru.Krem:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- 0,5 l
mleka,- 4 łyż ki
cukru,- kostka
masła,- łyżka
kakao.
Słonecznik:- 100 g
ziaren słonecznika,- 0,5 szklanki
cukru,- 2 ł yżki
masła.Wykonanie:1.
Czekolad ę łamię na drobne kawałki i topię w łaźni
wodnej. Do miski przesi e wam
mąkę i proszek d o pieczenia.2.
Białka oddzielam od żółte k.
Żółtka ucieram z
cukrem, a
białka ubi jam z dodatkiem
soli na sztywn ą pianę. Do utartych
żółtek, wciąż miksując, dodaję
białkową pianę, roz top
ioną czekoladę oraz
mąkę z dodatkiem
proszku do pieczenia. Ca łość ucie ram na g ład ką masę.3. Ciasto przelewam do w yło ż onej papierem blaszki. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.4 . Upieczone i wystudzone cia sto przecina m na dwie ró wne części.5. Krem: Przygotowuję
budyń z połowy
mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem
cukru i
kakao.
Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram
masło na gładką masę. Do
masła dodaję
budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę
mleka i miksuję (Do kremu można dodać
ziarna słonecznika).6. Sło necznik:
Masło topi ę, dodaję
cukier. Gdy
cukier zacznie się karmelizowa ć, wsypuję
słonecznik. Dokładnie mieszam i odstawiam do przesty gnięcia.7 . Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności:
biszkopt krem,
biszkopt krem, karmelizowane ziarna s łonecz nika .