Wykonanie
Ciasto robione metodą muffinkową więc błyskawiczne. W smaku mocno
czekoladowe, wilgotne, znowu raczej z tych ciężkich. Na wierzchu dość obfita
polewa czekoladowa, która czyni to bardzo proste ciasto nieco bardziej wykwintnym i jeszcze mocniej
czekoladowym. Ciasto udekorowałam złotem w proszku a
banany specjalnie rozgniatalam tak, żeby było widać kawałki.

Źródło + moje zmianySkładniki:400 g
cukru (moim zdaniem to stanowczo za dużo i dlatego dałam 200 g)245 g
mąki75 g
kakao1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli2
jajka2 średnie, mocno dojrzałe
banany240 ml ciepłej
wody120 ml
mleka120 ml
oliwy1 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSkładniki na ganache:225 g
gorzkiej czekolady180 ml 30 %
śmietanki1 łyżka niesolonego
masłaW dużej misce połączyć
jajko rozgniecione
banany,
wodę,
mleko,
oliwę, ekstrakt
waniliowy. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Ciasto jest gęste i ciężkie. Umieścić ciasto w foremce i piec przez około 40 minut do suchego patyczka.
Czekoladę połamać i umieścić ją w misce.
Śmietanę z
masłem, podgrzać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wlać
śmietanę do
czekolady i mieszać 5 minut aż masa będzie gładka. Polewę wylać na ciasto.Smacznego:)