ßßß
To ciasto wymyśliłam jakieś trzy lata temu i przez długi czas było jednym z najpopularniejszych ciast na blogu. Rzadko powtarzam wypiek drugi raz chyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę cukru.*foremka 24*24 lub mniejszaSkładniki : na ciasto:25 dag mąki200 g cukru3 łyżki kakaoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g rozpuszczonego masła200 ml coca-coli2 jajka75 ml mlekaskładniki na krem:3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook1 kostka masła5 szklanek wodydodatkowo:200 g pierniczków nadziewanych50 g gorzkiej czekolady3 łyżki kremówkiW osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.