Wykonanie

To ciasto wymyśliłam jakieś trzy lata temu i przez długi czas było jednym z najpopularniejszych ciast na blogu. Rzadko powtarzam wypiek drugi raz chyba, że nam szczególnie smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto
kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z
galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę
cukru.*foremka 24*24 lub mniejszaSkładniki : na ciasto:25 dag
mąki200 g
cukru3 łyżki
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g rozpuszczonego
masła200 ml coca-coli2
jajka75 ml
mlekaskładniki na krem:3 opakowania budyniu
śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook2
galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook1 kostka
masła5 szklanek
wodydodatkowo:200 g pierniczków nadziewanych50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki kremówkiW osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą.Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.Budynie rozrobić w szklance
wody i ugotować na litrze
wody. Do gorącego budyniu wsypać
galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić.Utrzeć
masło na puch dodając po łyżce budyniu.Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu.Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać
czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.