ßßß Cookit - przepis na Kuleczki mięsne z aromatycznymi dodatkami

Kuleczki mięsne z aromatycznymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnych pulpecików. Aromatyczne dodatki sprawiają, że danie wyróżnia sie smakiem. To odrobina cynamonu i chrupiące płatki migdałów czynią to danie orginalnym i bardzo smacznym ale jeśli ktoś obawia się cynamonu w tak wytrawnym daniu radzę go pominąć lub zmniejszyć ilość bo jest wyczuwalny. Jako, że danie pochodzi z Maroka jest to moja pierwsza propozycja do akcji Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię:)
Źródło: Sól i Pieprz, nr 3/2010
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
2 łyżeczki musztardy
1 jajko
sól, pieprz
natka pietruszki
pół szklanki wody
tarta bułka
Składniki na sos:
1 cebula
100 g suszonych moreli
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
400 g pikantnych pomidorów z puszki
1/2 pęczka kolendry
15 dag płatków migdałowych
Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Morele przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i zeszklić. Wsypać morele, cynamon i włożyć rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować ok. 10 minut. Pulpety włożyć na patelnię i podgrzewać w sosie. Kolendrę umyć, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Płatki migdałów uprażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Klopsiki podawać posypane migdałami i kolendrą. Potrawę podawać z ryżem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/01/Kuleczki-miesne-z-aromatycznymi-dodatkami.html