Wykonanie
O naleśnikach
szpinakowych myślałam już dawno ale powstrzymywała mnie bzdurna myśl, że będą się źle smażyć. Nie wiem skąd to mam, ale czasami sama sobie nabiję czymś głowę i to mnie powtrzymuje przed, jak się
potem okazuje, wieloma wspaniałymi rzeczami. Tak było i tym razem. Bo naleśniki
szpinakowe doskonale się smażyły a smakowały jeszcze lepiej. Do farszu wykorzystałam starzejącą się
ricottę i
szynkę o smaku której raczej rozpisywać się nie
będę, tyle dobrze, że nie zepsuła smaku naleśników. Całe danie jednak oceniam bardzo dobrze i na pewno jeszcze usmażę naleśniki
szpinakowe, już nawet wiem z jakim farszem.

Składniki na naleśniki:50 dag
mrożonego szpinaku2 szklanki
mleka4
jajka20 dag
mąki4 łyżki
margaryny2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowejsól,
olej do smażenia
Mąkę,
sól, roztopioną
margarynę,
mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę.
Jaja utrzeć z
cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany
szpinak, dokładnie wymieszać. Na
oleju usmażyć cienkie naleśniki.Składniki na farsz:30 dag
ricotty1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprz15 dag
szynkioliwa do smażenia
Szynkę pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do rozgniecionej
ricotty dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz i na sam koniec przestygniętą
szynkę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i składać w trójkąt.Smacznego:)