Wykonanie
Zrobić dobre naleśniki to nie lada sztuka. Bardo żałuję, że moja babcia robi wszystko "na oko" i trudno mi wyciągnąć z niej przepis na naleśniki jakie ona smaży - zawsze jej się wydaje, że to takie nic i nie widzi w tym żadnej filozofii, a robi najpyszniejsze naleśniki na świecie :) Ciągle szukam więc idealnego przepisu metodą prób i błędów. Tym razem usmażyłam naleśniki na
maśle i dodałam do nich
piwo - wyszły bardzo delikatne, zarówno w smaku jak i w strukturze. Trzeba uważać przy zwijaniu aby ich nie potargać. Są miękkie, ładnie rosną i mają
maślany posmak.Farsz to dość popularna kombinacja
szpinaku i
serka ricotta. Mnie ona bardzo smakuje! Wbrew pozorom
serek ricotta można łatwo dostać w hipermarketach i nie jest
drogi. Zapewne obok włoskiego oryginału nawet nie leżał, ale jest tłuściutki,
śmietankowy i ma w sobie coś, czego nie potrafię nazwać, a co odróżnia go od innych
serków. Radzę spróbować.

NALEŚNIKISkładniki:1,5 szklanki
mąki3
jajapół szklanki
jasnego piwa2 szklanki
mlekapół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soliokoło 10 dag
masła do smażeniaPrzygotowanie:
Jajka rozbełtać za pomocą miotełki razem z
mlekiem. Powoli dosypywać
mąkę, dodać
sól i
cukier a na koniec wlać
piwo. Odstawić ciasto na pół godziny. Ciasto powinno być dość rzadkie - konsystencja
śmietanki. Gęstość ciasta można regulować przez dosypywanie
mąki lub dolewanie
mleka.Rozgrzać patelnię i posmarować cienko
masłem. Ja sobie kawałek
masła nabiłam na widelec i pocierałam nim patelnię. Ciasto naleśnikowe wlać na rozgrzany tłuszcz i równo rozprowadzić. Smażyć około 2 minut z jednej strony. Przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta smarować patelnię
masłem.FARSZSkładniki:2 opakowania
mrożonego szpinaku w liściach2
serki ricotta3 ząbki
czosnkusól i
pieprzPrzygotowanie:
Szpinak rozmrozić na suchej patelni i odparować.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do
szpinaku. Na koniec wymieszać wszystko z
serkiem ricotta i
przyprawami. Poddusić przez około 5 minut stale mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Na brzeg naleśnika wykładać po 2 łyżki farszu i zawijać jak krokiety (w kopertę).

(rys. zakochanakuchnia.blox.pl)Z podanej ilości składników wychodzi 8 dużych naleśników - zjedzenie dwóch to już wyczyn, bo są niesamowicie sycące.

JEDZCIE ZE SMAKIEM.