Wykonanie
            Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie

Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu« 
CappuccinoChleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką »
Kurczak generała Tso

Składniki:0,5 kg 
mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki1 
cebula dymka (część biała i zielona) posiekana2-3 małe 
papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażeniaSkładniki na ciasto:1 1/2 łyżki 
sosu sojowego1/2 łyżeczki 
białego pieprzu1 
jajko1/2 szklanki 
mąki kukurydzianej lub ryżowej
wodaSkładniki na sos:1 łyżka 
mąki kukurydzianej1 łyżka 
mąki ziemniaczanej1 łyżka 
wody1 ząbek 
czosnku wyciśniętego przez praskę1 cm korzenia 
imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego3 łyżki 
cukru2 łyżki 
sosu sojowego1 łyżka białego 
octu1 łyżka 
wina ryżowego1/2 szklanki 
bulionu drobiowegoWymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia 
cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać 
dymkę i 
chili.Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek 
wody. Włożyć 
kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki 
mięsa.Smażyć 
kurczaka w 2 porcjach w gorącym 
oleju na chrupiąco. Osaczyć z 
oleju na papierowym ręczniku.W woku rozgrzać 1 łyżkę 
oleju. Smażyć krótko 
dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać 
kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast. Ja podałam z 
ryżem i 
brokułam ale mozna też z 
makaronem.Smacznego:)niedziela, 01 maja 2011, wiosenka27poleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »Komentarze