Wykonanie
Eksplozja smakuDobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja SmakuUtwórz swoją wizytówkęPisz blog
zamów newsletterBlog > Komentarze do wpisu«
CappuccinoChleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką »
Kurczak generała Tso
Składniki:0,5 kg
mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki1
cebula dymka (część biała i zielona) posiekana2-3 małe
papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażeniaSkładniki na ciasto:1 1/2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
białego pieprzu1
jajko1/2 szklanki
mąki kukurydzianej lub ryżowej
wodaSkładniki na sos:1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
wody1 ząbek
czosnku wyciśniętego przez praskę1 cm korzenia
imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego3 łyżki
cukru2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka białego
octu1 łyżka
wina ryżowego1/2 szklanki
bulionu drobiowegoWymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia
cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać
dymkę i
chili.Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek
wody. Włożyć
kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki
mięsa.Smażyć
kurczaka w 2 porcjach w gorącym
oleju na chrupiąco. Osaczyć z
oleju na papierowym ręczniku.W woku rozgrzać 1 łyżkę
oleju. Smażyć krótko
dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać
kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast. Ja podałam z
ryżem i
brokułam ale mozna też z
makaronem.Smacznego:)niedziela, 01 maja 2011, wiosenka27poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Komentarze