Wykonanie
Nie było to moje pierwsze podejście do canelloni ale napewno najlepsze. Udał mi się zarówno farsz
szpinakowy jak i nadzianie rurek poszło gładko. Może tylko efekt wizualny pozostawia trochę do życzenia ale
smakowo było całkiem dobrze. Całość zalałam
sosem pomidorowym, dość rzadkim więc
makaron był mięciutki. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest.A jeśli i Wy chcecie ponadziewać sobie takie rurki tym czy innym farszem zapraszam do konkursu, który trwa jeszcze tylko dzisiaj.
Składniki:1 kg
szpinaku375 g
ricotty2 łyżeczki
gałki muszkatołowej, świeżo startej12 rurek
cannelloni1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzoliwa2 ząbki
czosnku posiekać, wymieszać z
koncentratem pomidorowym,
oliwą,
cukrem,
solą i
pieprzem. Można dolać trochę
wody, żeby sos był rzadki.Pozostałe 2 ząbki
czosnku (lub więcej) podsmażyć na rozgrzanym
oleju, dodać
szpinak i dusić przez chwilę. Doprawić
solą i
pieprzem. Na końcu dodać
ricottę. Tak przygotowanym, zimnym farszem nadziewać rurki. Układać je w wysmarowanym, żaroodpornym naczyniu. Zalać
sosem pomidorowym Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 40 minut.Smacznego:)