ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Nie było to moje pierwsze podejście do canelloni ale napewno najlepsze. Udał mi się zarówno farsz szpinakowy jak i nadzianie rurek poszło gładko. Może tylko efekt wizualny pozostawia trochę do życzenia ale smakowo było całkiem dobrze. Całość zalałam sosem pomidorowym, dość rzadkim więc makaron był mięciutki. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest.
A jeśli i Wy chcecie ponadziewać sobie takie rurki tym czy innym farszem zapraszam do konkursu, który trwa jeszcze tylko dzisiaj.
Składniki:
1 kg szpinaku
375 g ricotty
2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
12 rurek cannelloni
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa
2 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Można dolać trochę wody, żeby sos był rzadki.
Pozostałe 2 ząbki czosnku (lub więcej) podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ricottę. Tak przygotowanym, zimnym farszem nadziewać rurki. Układać je w wysmarowanym, żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 40 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/05/Cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta.html