Wykonanie
Zrobiłam je kilka dni temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu. Jak zapewne wszyscy wiecie Ravioli to małe, włoskie pierożki najczęściej nadziewane farszem z
ricotty i
szpinaku. Są bardzo delikatne w smaku ...
mogę ich zjeść niezliczoną ilość. Generalnie razem z Rafałem uwielbiamy pierogi. Ostatnio w przeciągu tygodnia zrobiłam tradycyjne z
mięsem, z
kapustą i
grzybami i właśnie ravioli. Kupiłam niedawno maszynkę do
makaronu, ale ponieważ nie potrafię jeszcze obsłużyć specjalnej nakładki do ravioli to lepiłam je ręcznie. Użyłam ciasta, które zostało mi z lepienia naszych
polskich pierogów. Nie wiem właściwie jaki jest włoski przepis na ciasto do pierogów, ale podam tutaj to z jakiego ja korzystam. Ciasto jest elastyczne, miękkie. Dosyć łatwo się wałkuje. Najważniejsze, że po ugotowaniu pierożki są mega miękkie i delikatne!.S kładniki (na ok. 60-70 pierogów):500 g
mąki pszennej1 szklanka wrzątku2 łyżki
oliwyduża szczypta
soliok. 400-450 g
ricotty200 g liści
szpinakusól,
pieprz2 ząbki
czosnkuparmezanCiasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
sól i wlewamy wrzątek. Całość razem mieszamy widelcem i odstawiamy do wystudzenia. Letnie ciasto zaczynamy wyrabiać dodając
oliwę. Proporcje są oczywiście na oko. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy odrobinę wrzątku i
oliwy. Gotowe ciasto będzie elastyczne i miękkie.Farsz:
Szpinak podsmażamy na
oliwie z dodatkiem zmiażdżonego
czosnku. Gdy będzie go o połowę mniej zdejmujemy patelnie z ognia.
Szpinak należy zmiksować. Można go również drobno posiekać. Łączymy go z
serem i przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Generalnie Ravioli można formować ręcznie lub przy pomocy wykrojników. Jak wcześniej wspominałam formowałam je ręcznie tzn. rozwałkowałam z ciasta cienki, długi prostokąt. Na jednej części wyłożyłam w odstępach trochę farszu, a drugą częścią go zakryłam i zlepiłam pierożki. Na końcu wystarczy je tylko pociąć na kwadraty i gotowe. Ja dodatkowo ozdobiłam boki dziurkami.Pierożki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem
soli i
oliwy. Gdy wypłyną są gotowe :).Dodatkowo można je posypać tartym
parmezanem.Smacznego!