ßßß Cookit - przepis na Ravioli nadziewane szpinakiem i ricottą

Ravioli nadziewane szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam je kilka dni temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu. Jak zapewne wszyscy wiecie Ravioli to małe, włoskie pierożki najczęściej nadziewane farszem z ricotty i szpinaku. Są bardzo delikatne w smaku ... mogę ich zjeść niezliczoną ilość. Generalnie razem z Rafałem uwielbiamy pierogi. Ostatnio w przeciągu tygodnia zrobiłam tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami i właśnie ravioli. Kupiłam niedawno maszynkę do makaronu, ale ponieważ nie potrafię jeszcze obsłużyć specjalnej nakładki do ravioli to lepiłam je ręcznie. Użyłam ciasta, które zostało mi z lepienia naszych polskich pierogów. Nie wiem właściwie jaki jest włoski przepis na ciasto do pierogów, ale podam tutaj to z jakiego ja korzystam. Ciasto jest elastyczne, miękkie. Dosyć łatwo się wałkuje. Najważniejsze, że po ugotowaniu pierożki są mega miękkie i delikatne!.
S kładniki (na ok. 60-70 pierogów):
500 g mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy
duża szczypta soli
ok. 400-450 g ricotty
200 g liści szpinaku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
parmezan
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i wlewamy wrzątek. Całość razem mieszamy widelcem i odstawiamy do wystudzenia. Letnie ciasto zaczynamy wyrabiać dodając oliwę. Proporcje są oczywiście na oko. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy odrobinę wrzątku i oliwy. Gotowe ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Farsz: Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Gdy będzie go o połowę mniej zdejmujemy patelnie z ognia. Szpinak należy zmiksować. Można go również drobno posiekać. Łączymy go z serem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Generalnie Ravioli można formować ręcznie lub przy pomocy wykrojników. Jak wcześniej wspominałam formowałam je ręcznie tzn. rozwałkowałam z ciasta cienki, długi prostokąt. Na jednej części wyłożyłam w odstępach trochę farszu, a drugą częścią go zakryłam i zlepiłam pierożki. Na końcu wystarczy je tylko pociąć na kwadraty i gotowe. Ja dodatkowo ozdobiłam boki dziurkami.
Pierożki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Gdy wypłyną są gotowe :).
Dodatkowo można je posypać tartym parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/10/ravioli-nadziewane-szpinakiem-i-ricotta.html