ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym na ostro

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym na ostro

nazwa

Wykonanie

Eksplozja smaku
Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Wiosenka Eksplozja Smaku
Utwórz swoją wizytówkę
Pisz blog
zamów newsletter
Blog > Komentarze do wpisu
« Zrazy wołowe w czerwonym winie
Twarożek wiosenny »
Składniki:
8 łyżeczek skrobi kukurydzianej
10 łyżeczek sosu sojowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki wina Shaoxing lub wytrawnej sherry
2/8 łyżeczki białego pieprzu
4 ząbki czosnku
0,5 kg wieprzowiny, pokrojonej w paski
1 szklanka wywaru z kurczaka
2 łyżki brązowego cukru
6 łyżek ketchupu
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżeczki pasty chili (można zastąpić sosem chili z czosnkiem)
1 łyżeczka ostrej zmielonej papryczki w proszku
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule, pokrojone w dużą kostkę
1 zielona papryka papryka, pokrojona w dużą kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
½ pęczka dymki, pokrojona
½ puszki ananasa, porkojonego w kostkę
W naczyniu mieszamy 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 4 łyżeczki sosu sojowego i kolejne 5 składników. Dodajemy wieprzowinę i dostawiamy na bok, na około 25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy wywar z kurczaka, pozostałe 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej i 6 łyżeczek sosu sojowego, brązowy cukier, ketchup, ocet, pastę chili i olej sezamowy. W woku mocno rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę, paprykę i dymkę. Smażymy cały czas mieszając przez 4 minuty lub dopóki będą chrupiące. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy kolejną łyżeczkę oleju rzepakowego i dodajemy wieprzowinę z marynatą. Smażymy bez mieszania przez około 1-2 minuty. Potem smażymy kolejne 3-4 minuty mieszając lub dopóki wieprzowina będzie gotowa. Dodajemy gotowe warzywa i wlewamy wymieszany wcześniej sos. Dodajemy ananasa i wszystko dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez minute lub póki sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest cały czas za rzadki, można dodać odrobinę skrobi i ponownie zagotować.
Podajemy z makaronem lub smażonym ryżem.
Smacznego:)
czwartek, 07 kwietnia 2011, wiosenka27
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/04/Wieprzowina-w-sosie-slodko-kwasnym-na-ostro.html