ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym na moim blogu (poprzedni słodko-kwaśny kurczak tutaj) okazała się być daniem rewelacyjnym. Trudno mi nawet opisać smak tej prostej potrawy. Marynowane wilgotne kawałki mięsa z kurczaka usmażone "stir-fry", z krótko smażonymi, chrupiącymi warzywami. Całość w pysznym słodko-kwaśnym sosie i z dość wyraźnie wyczuwalna nutą imbiru. Smak niczym z prawdziwej chińskiej restauracji. Wszystkie składniki do potrawy powinny być raczej łatwo dostępne w Polsce a wino Shaoxin można zastąpić dowolnym czerwonym winem wytrawnym, zwłaszcza, że jest go w potrawie niewiele. Nie lubię tego słowa, ale tutaj muszę je użyć - danie jest przepyszne. Bardzo polecam.
450 g piersi lub innego chudego mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
5 łyżek oleju roślinnego
1/2 łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
1 zielona papryka, grubo pokrojona
1 cebula, grubo pokrojona
1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
ryż do podania
marynata:
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
szczypta białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kropla oleju sezamowy
sos:
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
6 łyżek ketchupu
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i marynujemy kawałki kurczaka przez ok 20 minut.
Przygotowujemy sos. Podgrzewamy ocet winny w rondelku, dodajemy cukier jasny sos sojowy i ketchup. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Podgrzewamy woka lub głęboką patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka bez przerwy mieszając, aż zacznie nabierać złotej barwy. Wyjmujemy i odstawiamy.
W czystym woku lub głębokim rondlu podgrzewamy pozostały olej i krótko smażymy czosnek i imbir. Dodajemy warzywa i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 1 minute. Na koniec dodajemy sos i olej sezamowy, a potem mieszamy ze szczypiorkiem. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Parragon
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/kurczak-w-sosie-sodko-kwasnym.html