Wykonanie
Kolejna wersja
kurczaka w sosie słodko kwaśnym na moim blogu (poprzedni słodko-kwaśny
kurczak tutaj) okazała się być daniem rewelacyjnym. Trudno mi nawet opisać smak tej prostej potrawy. Marynowane wilgotne kawałki
mięsa z kurczaka usmażone "stir-fry", z krótko smażonymi, chrupiącymi warzywami. Całość w pysznym słodko-kwaśnym sosie i z dość wyraźnie wyczuwalna nutą
imbiru. Smak niczym z prawdziwej chińskiej restauracji. Wszystkie składniki do potrawy powinny być raczej łatwo dostępne w Polsce a
wino Shaoxin można zastąpić dowolnym
czerwonym winem wytrawnym, zwłaszcza, że jest go w potrawie niewiele. Nie lubię tego słowa, ale tutaj muszę je użyć - danie jest przepyszne. Bardzo polecam.

450 g piersi lub innego chudego
mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę5 łyżek
oleju roślinnego1/2 łyżeczka mielonego
czosnku1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia
imbiru1
zielona papryka, grubo pokrojona1
cebula, grubo pokrojona1
marchewka, pokrojona w cienkie plastry1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżka drobno posiekanego
szczypiorkuryż do podaniamarynata:2 łyżeczki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka
wina ryżowego Shaoxingszczypta
białego pieprzu1/2 łyżeczki
solikropla
oleju sezamowysos:8 łyżek
octu ryżowego4 łyżki
cukru2 łyżeczka jasnego
sosu sojowego6 łyżek
ketchupuSkładniki na marynatę umieszczamy w misce i marynujemy kawałki
kurczaka przez ok 20 minut.Przygotowujemy sos. Podgrzewamy
ocet winny w rondelku, dodajemy
cukier jasny
sos sojowy i
ketchup. Mieszamy do rozpuszczenia
cukru i odstawiamy.Podgrzewamy woka lub głęboką patelnię, dodajemy 3 łyżki
oleju i smażymy
kurczaka bez przerwy mieszając, aż zacznie nabierać złotej barwy. Wyjmujemy i odstawiamy.W czystym woku lub głębokim rondlu podgrzewamy pozostały
olej i krótko smażymy
czosnek i
imbir. Dodajemy warzywa i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy
kurczaka i smażymy przez 1 minute. Na koniec dodajemy sos i
olej sezamowy, a
potem mieszamy ze
szczypiorkiem. Podajemy z
ryżem.Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Parragon