ßßß
Składniki (4 porcje):- 400 g filetów z kurczaka- 1 mała biała cebula- 1 mała czerwona cebula- 1 papryka- 1 duża marchewka- kilka pieczarek- 1 ząbek czosnku (zgnieciony)- 1 łyżeczka imbiru- 3 łyżki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 2 woreczki ryżu brązowegoMarynata do kurczaka:- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego- 1 łyżeczka oleju sezamowego- sól, pieprzSos słodko-kwaśny:- 5 łyżek octu ryżowego*- 4 łyżki cukru brązowego- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego- 6 łyżek ketchupu łagodnegoUmytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij kurczaka i wrzuć na chwilę imbir i czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z kurczakiem, skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z ryżem.* Jeśli zastosujecie np. ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie :)** Jeśli używasz brązowego ryżu, tak jak ja, ryż gotuj trochę dłużej niż 30 minut. Woreczek musi być spuchnięty ;)