Wykonanie
Porkolt to węgierskie danie z
wieprzowiny ale znalazłam wersję z
kurczakiem, co bardziej mi odpowiada. Danie wyszło przepyszne, mięciutki i aromatyczny
kurczak z kluskami, których się trochę obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie. Myślałam, że przy tej ilości
mąki na jedno
jajko, kluski wyjdą twarde ale wyszły tak dobre, że mogłabym je wyjeść same, tylko z sosem. Zwiększyłam jedynie ilość
mleka bo inaczej ciasto nie skleiłoby się. Jestem bardzo zadowolona z tego dania i
będę do niego wracać. Przepis pochodzi ze starego numeru Mojego Gotowania.
Składniki na porkolt:1 kg
udek kurczakasól2
cebule2
żółte papryki (u mnie czerwone)4 łyżki
olejułyżka
papryki w proszku2 małe
pomidory2-3 łyżki gęstej
śmietanyłyżeczka
ostrej papryki w proszkuZ udek zdjąć skórę,
mięso naciąć i posolić.
Cebule obrać i posiekać.
Papryki umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Papryki i
cebule poddusić na
oleju. Dodać udka, podsmażyć. Wsypać
paprykę w proszku, pokrojone na kawałki
pomidory i
sól, wlać 1 i 1/2 szklanki
wody. Przykryć i gotować do miękkości.(ok.50 min.) Pod koniec dodać
śmietanę, przyprawić
ostrą papryką. Podawać z galuszkami.Składniki na galuszki:1
jajko10 łyżek
mąkisólłyżka
mleka (zwiększyłam ilość
mleka na ok. 10 łyżek)łyżka
smalcuJajko roztrzepać, dodac
mąkę, szczyptę
soli, wlać
mleko. Utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość około 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze
smalcem. Podawać z
kurczakiem.Smacznego:)