ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z kurczaka z galuszkami

Paprykarz z kurczaka z galuszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 1 łyżek stołowych
pomidory 2 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
mąka 10 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Galuszki: do roztrzepanego jajka dodać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko i utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze smalcem.
Z udek zdjąć skórkę, mięso naciąć i posolić. Oczyszczoną cebulę posiekać, a oczyszczone papryki pokroić na małe kawałki. Na oleju poddusić papryki i cebule. Dodać udka i podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku i pokrojone na kawałki maśle pomidory, oprószyć solą, wlać 1,5 szklanki wody. Przykryć i gotować 50 minut. Dodać śmietanę, przyprawić ostra papryką i wymieszać. Podawać z galuszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Węgierska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11050/Paprykarz-z-kurczaka-z-galuszkami