Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 1 łyżek stołowych
pomidory 2 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
mąka 10 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Galuszki: do roztrzepanego
jajka dodać
mąkę, szczyptę
soli, wlać
mleko i utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze
smalcem.Z udek zdjąć skórkę,
mięso naciąć i posolić. Oczyszczoną
cebulę posiekać, a oczyszczone
papryki pokroić na małe kawałki. Na
oleju poddusić
papryki i
cebule. Dodać udka i podsmażyć. Wsypać
paprykę w proszku i pokrojone na kawałki
maśle pomidory, oprószyć
solą, wlać 1,5 szklanki
wody. Przykryć i gotować 50 minut. Dodać
śmietanę, przyprawić
ostra papryką i wymieszać. Podawać z galuszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WęgierskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: