Wykonanie
Świetny pomysł na zapiekankę
mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się
bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym
kalafiorem!
Składniki:30 dag
mięsa wieprzowego mielonego,30 dag
mięsa wołowego mielonego,1 duży
kalafior,2
jajka,4 łyżki
mąki,300 ml
mleka,100 ml
śmietany,2 białe
cebule,2 łyżki
smalcu,tłuszcz do formy,
sól do smaku,świeże
zioła,
olej do smażenia.Wykonanie:Z
mleka,
jajka,
maki, szczypty
soli przygotować ciasto.
Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą
soli i odcedzić.
Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym
oleju tak jak pączki.
Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na
smalcu z drobno pokrojoną
cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem,
mięso układać na przemian z
kalafiorem.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem i
solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać np. ze świeżą
bazylia.