Wykonanie
Lubimy pulpety z różnymi sosami. Dawniej był ciągle
pomidorowy, ale teraz jest za każdym razem inny. Wczoraj na przykład zrobiłam sos
curry, chociaż kiedyś nie przepadałam za tą
przyprawą. Bardzo łatwo można przesadzić z jej ilością i zepsuć danie ale jeśli damy odpowiednią ilość wszystko powinno być ok. Zdjęcie nie oddaje pięknego koloru jaki miał sos ale niestety ta
pora nie sprzyja fotografii i jak się robi zdjęcie przed obiadem to niestety ale już jest szarówka. Na lepsze światło o godź 16 trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.

Składniki:50 dag mielonej
wieprzowinyjajo1/2 szklanki
bulionu1 mała sucha
bułka2 szklanki
wody łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuSkładniki na sos
curry:3 łyżki
masła2 łyżeczki
curry2 łyżki
mąkisól,
pieprzSuchą
bułkę namoczyć w wodzie lub
mleku. Do miski włożyć
mięso, posiekany
czosnek, odciśnięta
bułkę, posiekaną i podsmażoną
cebulę,
jajko,
sól,
pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety. Każdą kulkę obtoczyć w
bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.W rondlu, na rozgrzanym
maśle podsmażyć
curry,
potem wsypać
mąkę i smażyć, mieszając na niedużym ogniu 2 min. Wlać
wodę, sos zagotować, stale mieszając, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Włożyć do niego pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu.Smacznego:)