ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami

Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Kładzione kluski pamiętam dzieciństwa. Moja babcia często robiła je do zupy pomidorowej. Właśnie taką zupę lubiłam najbardziej. Zupa pomidorowa zrobiona na prawdziwym domowym rosole, a w niej koniecznie kluski kładzione.
Dziś Mała „I” podobną zupę pochłania w niesamowitych ilościach. Dlatego Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami jest jedną z popularniejszych zup w koperkowej kuchni.
Składniki:
1 litr bulionu
½ litra przecieru pomidorowego
1 szklanka mąki
1 jajko
Woda
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do bulionu dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy.
Do przesianej mąki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i mieszamy (najwygodniej robić to widelcem). Dolewamy odrobinę wody, tylko tyle, żeby składniki się połączyły- masa na kluski powinna być bardzo gęsta. Teraz bierzemy łyżkę i nabieramy na koniec łyżki odrobinę ciasta (ciasto nie powinno zajmować więcej miejsca niż ¼ łyżki), łyżkę wkładamy do gotującej się zupy. Kluseczka powinna natychmiast odlepić się od łyżki. Na łyżkę znowu nabieramy trochę ciasta i wkładamy do gotującej się zupy- i tak robimy aż ciasto się skończy.
Zupę gotujemy jeszcze z 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy. Możemy dodać jeszcze trochę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/02/zupa-pomidorowa-z-kadzionymi-kluseczkami.html