Wykonanie
Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki
biszkopt z
czekoladowym kremem i pyszną masą z
chałwy, która smakuje jak
lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego
beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.

Składniki na
biszkopt:6 jaj1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
oleju1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
kakaoSkładniki na masę:1 torebka
bezów1
masło1/2
margaryny2 budynie
śmietankowe3 szklanki
mleka1 łyżka
cukru2 batony
chałwy waniliowej
czekolada gorzkaBiałka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, później
żółtka. W misce wymieszać
mąkę, proszek,
cukier waniliowy i
kakao. Dodawać powoli
produkty sypkie i
olej. Wmieszać do
białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach).Ugotować budynie.
Masło i
margarynę utrzeć, dodawać zimny
budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony
chałwy waniliowej. Do drugiej dodać
gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach
mleka.
Biszkopt przekroić, nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z
chałwą, na masę
bezy i posmarować masą
czekoladową. Przykryć drugą połową
biszkoptu i posypać
czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.Smacznego:)