Wykonanie
Składniki na
biszkopty:-8
jajek-8 kopiatych łyżek
mąki pszennej-4 łyżki
mąki ziemniaczanej-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-2 łyżki
kakao-1,5 szklanki
cukruMasy:-1,5 szklanki
mleka-1,5 łyżki
mąki pszennej-1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej-kostka
margaryny-kostka
masła-300g
chałwy waniliowej-1,5 tabliczki
czekolady gorzkiej– 1 tabliczka
czekolady białej/ do dekoracji/-małe
bezyWykonanie:Składniki na
biszkopty podzielić na pół oprócz
kakao.Upiec 2
biszkopty , jeden biały, drugi z
kakao ciemny, wystudzić.Szklankę
mleka gotujemy.
Mąki mieszamy , zalewamy resztą
mleka i wlewamy do gotującego się
mleka. Energicznie mieszamy, gotujemy 1-2 minuty. Studzimy
budyń.Miękkie
masło i
margarynę ucieramy, dodajemy
budyń, dzielimy na pół.Do jednej masy dodajemy pokruszoną
chałwę, do drugiej rozpuszczoną
czekoladę w mikrofali.
Biszkopty ponczujemy.Ciemny
biszkopt smarujemy białą masą, na niej układamy
bezy.Na to dajemy jasny
biszkopt, smarujemy ciemną masą.Brzegi polewamy rozpuszczoną
białą czekoladą, obsypujemy pokruszoną
chałwą, dekorujemy.–