Wykonanie
Ten przepis otrzymałam od Pani
Ilony Kowalskiej już jakiś czas temu. A właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako
spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników
chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim
ciasteczkowym potworom.

Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4 łyżki
oleju1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 duże opakowanie
herbatników Petitbeurre double colourMasa chałwowa:2 opakowania budyniu
śmietankowego4 łyżki
cukru1/2 litra
mleka1 kostka
masła (250 gram)200 gram
chałwy waniliowejDodatkowo:2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cukru pudruWykonanie:
Jajka ubijam z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodaję obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam
olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę.Na
mleku gotuję
budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram z
cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku
chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę
herbatniki, smaruję resztą masy.
Cukier puder mieszam z
kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.