ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec

Chałwowiec

nazwa

Wykonanie

Ten przepis otrzymałam od Pani Ilony Kowalskiej już jakiś czas temu. A właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim ciasteczkowym potworom.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże opakowanie herbatników Petitbeurre double colour
Masa chałwowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
1/2 litra mleka
1 kostka masła (250 gram)
200 gram chałwy waniliowej
Dodatkowo:
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę.
Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy.
Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/10/chawowiec.html