ßßß
Składniki:4 jajka1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 łyżki oleju1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 duże opakowanie herbatników Petitbeurre double colourMasa chałwowa:2 opakowania budyniu śmietankowego4 łyżki cukru1/2 litra mleka1 kostka masła (250 gram)200 gram chałwy waniliowejDodatkowo:2 łyżeczki kakao2 łyżeczki cukru pudruWykonanie:Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę.Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia.Masło ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję po kawałku chałwę waniliową i po łyżce zimnego budyniu. 2/3 masy wykładam na upieczonym cieście, na masę kładę herbatniki, smaruję resztą masy.Cukier puder mieszam z kakao i posypuję wierzch ciasta. Całość odstawiam do lodówki, by ciasto stężało, najlepiej na całą noc.