Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki. Pakuję różne rzeczy do jednej patelni, podsmażam a
potem do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Jest to sposób na szybki obiad lub kolację i przeważnie zawsze i wszystkim smakuje. Zapiekanka drobiowa też znalazła uznanie i potwierdziła tę regułę. Podałam ją z
makaronem ale napewno też jest smaczna z tłuczonymi
ziemniakami a nawet z samym
pieczywem.
Składniki:1
cebula2 ząbki
czosnku2
papryki1
kurczak lub 4 udka
sól,
pieprz2 łyżki
oleju1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
papryki w proszku100 ml
czerwonego wina400 g
pomidorów z puszki150 ml
bulionu z kurysuszone oreganoCebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Papryki opłukać, oczyścić z pestek, pokroić w paski.
Kurczaka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, doprawić
solą i
pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzany
olej, zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć, a na tłuszczu udusić
cebulę,
czosnek i
paprykę. Dodać
pomidory i
paprykę w proszku, podsmażyć. Wlać
wino i zagotować. Dodać
pomidory i
bulion, włożyć obsmażone
mięso, doprawić
solą,
pieprzem i roztartym
oregano. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Kurczaka dusić ok. 25 minut.Smacznego:)