ßßß
Przygotowanie ich jest może trochę kłopotliwsze niż naleśników ze szpinakiem ,ale za to jest to już DUŻE Danie Obiadowe :)Składniki:20 - 25 dag szpinakujedna podwójna pierś z kurczakaduże jajkomąka , sól , pieprzmasło- około 3 łyżek5 - 6 dużych ząbków czosnku4 paseczki żółtego seraPrzygotowanie:Zamrożony szpinak pokruszyć na patelnię z podgrzanym masłem ( masło klarowane - najlepsze !)Mieszać ciągle by odparować wodę ze szpinaku i aby szpinak się zagęściłDodać do masy przeciśnięty czosnek - mieszaćDoprawić pieprzem, solą - musi mieć wyraźnie pieprzny i czosnkowy smakJeśli uda się nam dobrze zagęścić masę szpinakową , to przystąpmy teraz do pokrojenia i rozbicia filetówZ podwójnej piersi uzyskamy 4 filety , nierówne skrawki z wierzchu trzeba odkroić- przydadzą się np. do usmażenia ich w sezamieTrzeba rozbić je dość cienko , ale uważać by nie poprzerywać mięsaRozbijamy mięso na kotlety, solimy i posypujemy pieprzem prawdziwymNa każdy kładziemy po łyżce masy szpinakowej, na wierzch masy -pasek seraSkładamy filet na pół -dociskamy by farsz nie wychodziłKażdy kolejno obtaczamy w mące , potem w roztrzepanym jajkuKładziemy na rozgrzany olej na patelni i smażymy ( w głębokim tłuszczu)Smażymy po dwa razy na każdej stronie, chodzi o to , by mięso nie było w środku surowe , a dobrze przesmażoneDobór surówki do tego mięsa dowolny , ale ja lubię fileta po prostu ze świeżym pomidorem i cebulką :), a może być surówka z marchewki...
Jeśli mamy jeszcze czas ,to gdy zostaną nam jakieś skrawki mięsa po pokrojeniu fileta na kotlety-możemy zrobić mięso w sezamie . Przepis znajdziecie na moim blogu. Filety szpinakowe przygotujmy sobie w takiej ilości, by nie było potrzeby zostawiać ich na drugi dzień i odgrzewać. Najzdrowsze są na ŚWIEŻO.