Wykonanie

Przygotowanie ich jest może trochę kłopotliwsze niż naleśników ze
szpinakiem ,ale za to jest to już DUŻE Danie Obiadowe :)Składniki:20 - 25 dag
szpinakujedna podwójna
pierś z kurczakaduże
jajkomąka ,
sól ,
pieprzmasło- około 3 łyżek5 - 6 dużych ząbków
czosnku4 paseczki
żółtego seraPrzygotowanie:Zamrożony
szpinak pokruszyć na patelnię z podgrzanym
masłem (
masło klarowane - najlepsze !)Mieszać ciągle by odparować
wodę ze
szpinaku i aby
szpinak się zagęściłDodać do masy przeciśnięty
czosnek - mieszaćDoprawić
pieprzem,
solą - musi
mieć wyraźnie
pieprzny i
czosnkowy smakJeśli uda się nam dobrze zagęścić masę
szpinakową , to przystąpmy teraz do pokrojenia i rozbicia filetówZ podwójnej piersi uzyskamy 4 filety , nierówne skrawki z wierzchu trzeba odkroić- przydadzą się np. do usmażenia ich w
sezamieTrzeba rozbić je dość cienko , ale uważać by nie poprzerywać
mięsaRozbijamy
mięso na kotlety, solimy i posypujemy
pieprzem prawdziwymNa każdy kładziemy po łyżce masy szpinakowej, na wierzch masy -pasek
seraSkładamy filet na pół -dociskamy by farsz nie wychodziłKażdy kolejno obtaczamy w
mące ,
potem w roztrzepanym
jajkuKładziemy na rozgrzany
olej na patelni i smażymy ( w głębokim tłuszczu)Smażymy po dwa
razy na każdej stronie, chodzi o to , by
mięso nie było w środku surowe , a dobrze przesmażoneDobór surówki do tego
mięsa dowolny , ale ja lubię fileta po prostu ze świeżym
pomidorem i
cebulką :), a może być surówka z
marchewki...

Jeśli mamy jeszcze czas ,to gdy zostaną nam jakieś skrawki
mięsa po pokrojeniu fileta na kotlety-możemy zrobić
mięso w
sezamie . Przepis znajdziecie na moim blogu. Filety
szpinakowe przygotujmy sobie w takiej ilości, by nie było potrzeby zostawiać ich na drugi dzień i odgrzewać. Najzdrowsze są na ŚWIEŻO.