ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie ich jest może trochę kłopotliwsze niż naleśników ze szpinakiem ,ale za to jest to już DUŻE Danie Obiadowe :)
Składniki:
20 - 25 dag szpinaku
jedna podwójna pierś z kurczaka
duże jajko
mąka , sól , pieprz
masło- około 3 łyżek
5 - 6 dużych ząbków czosnku
4 paseczki żółtego sera
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak pokruszyć na patelnię z podgrzanym masłem ( masło klarowane - najlepsze !)
Mieszać ciągle by odparować wodę ze szpinaku i aby szpinak się zagęścił
Dodać do masy przeciśnięty czosnek - mieszać
Doprawić pieprzem, solą - musi mieć wyraźnie pieprzny i czosnkowy smak
Jeśli uda się nam dobrze zagęścić masę szpinakową , to przystąpmy teraz do pokrojenia i rozbicia filetów
Z podwójnej piersi uzyskamy 4 filety , nierówne skrawki z wierzchu trzeba odkroić- przydadzą się np. do usmażenia ich w sezamie
Trzeba rozbić je dość cienko , ale uważać by nie poprzerywać mięsa
Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i posypujemy pieprzem prawdziwym
Na każdy kładziemy po łyżce masy szpinakowej, na wierzch masy -pasek sera
Składamy filet na pół -dociskamy by farsz nie wychodził
Każdy kolejno obtaczamy w mące , potem w roztrzepanym jajku
Kładziemy na rozgrzany olej na patelni i smażymy ( w głębokim tłuszczu)
Smażymy po dwa razy na każdej stronie, chodzi o to , by mięso nie było w środku surowe , a dobrze przesmażone
Dobór surówki do tego mięsa dowolny , ale ja lubię fileta po prostu ze świeżym pomidorem i cebulką :), a może być surówka z marchewki...
Jeśli mamy jeszcze czas ,to gdy zostaną nam jakieś skrawki mięsa po pokrojeniu fileta na kotlety-możemy zrobić mięso w sezamie . Przepis znajdziecie na moim blogu. Filety szpinakowe przygotujmy sobie w takiej ilości, by nie było potrzeby zostawiać ich na drugi dzień i odgrzewać. Najzdrowsze są na ŚWIEŻO.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/kurczak-ze-szpinakiem.html