Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek 6 ząbki
pieprz 1 szczypta
majeranek 0,25 łyżek deserowychcząber 0 , 25 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn 0,25 łyżek deserowych
smalec 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
sól gruboziarnista 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Oczyszczony
czosnek rozdrobnić i utrzeć z
solą, wymieszać z rozkruszonymi
ziołami, połamanymi listkami oraz
pieprzem. Tą mieszanką natrzeć
boczek, przełożyć do naczynia, zamknąć lub owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić
boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej
wody. Dusić pod lekko uchylona pokrywka ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać łyżką gorącej
wody. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z
chrzanem,
ćwikłą,
marynowanymi grzybkami i
pieczywem.Uwagi:
Smalec można zastąpić 2 łyżkami
oleju.
Boczek surowy -bez
żeberek i skóryAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: