ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoboczek surowy 1 kilogramówczosnek 6 ząbkipieprz 1 szczyptamajeranek 0,25 łyżek deserowychcząber 0 , 25 łyżek deserowychtymianek 0,25 łyżek deserowychrozmaryn 0,25 łyżek deserowychsmalec 0,5 łyżek deserowychliść laurowy 2 sztuksól gruboziarnista 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą, wymieszać z rozkruszonymi ziołami, połamanymi listkami oraz pieprzem. Tą mieszanką natrzeć boczek, przełożyć do naczynia, zamknąć lub owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić pod lekko uchylona pokrywka ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać łyżką gorącej wody. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z chrzanem, ćwikłą, marynowanymi grzybkami i pieczywem.Uwagi:Smalec można zastąpić 2 łyżkami oleju.Boczek surowy -bez żeberek i skóryAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: