Wykonanie
składniki* 1 kg surowego jak najchudszego
boczku (bez
żeber i skóry)* 1/3 łyżeczki
pieprzu* 3-4 ząbki
czosnku* 1/2 łyżeczki suszonego
majeranku* 1 łyżeczka suszonego cząbru* 1 i 1/2 łyżeczki
soli*
smalec lub
olej do obsmażeniaSposób wykonania
Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z
solą i wymieszać z
ziołami.
Boczek umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką
ziół,
soli i
czosnku, zrolować.Następnie mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią spożywczą i zostawić na noc w chłodnym miejscu (może być lodówka).Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć
boczek ze wszystkich stron.Następnie przełożyć do szerokiego garnka, wlać szklankę wrzącej
wody i dusić na delikatnym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 90 min.Mniej więcej w połowie duszenia
boczek odwrócić na drugą stronę.Po tym czasie wyjąć
boczek z garnka i odstawić do wystudzenia, z zimnego zdjąć sznurek.Podawać na zimno jako
wędlinkę.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.