Wykonanie
Poziom trudnościPieczony
boczek zawsze jest w moim świątecznym menu. To smaczna i łatwa do przygotowania
wędlina. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem
ćwikły z
chrzanem.
Boczek można przygotować (przyprawić) dzień lub kilka godzin wcześniej – będzie jeszcze lepszy. Trzeba pilnować i nie przekraczać czasu pieczenia, bo
mięso będzie suche, wiórowate.Składniki:1 kg chudego
surowego boczku bez
żeber8 ząbków
czosnku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Z
boczku odciąć skórę i usunąć chrząstki.Najpierw od strony skóry posolić, popieprzyć, natrzeć wyciśniętym przez praskę
czosnkiem, posypać
majerankiem.Włożyć do żaroodpornego naczynia przyprawioną częścią do dołu i przyprawić od góry.Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Boczek piec przez 50 minut. Po wyjęciu wystudzić pod przykryciem.Wystudzony
boczek przełożyć na deskę i schować do lodówki.Smacznego!