ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek - My Blueberry Corner

Pieczony boczek - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pieczony boczek zawsze jest w moim świątecznym menu. To smaczna i łatwa do przygotowania wędlina. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Boczek można przygotować (przyprawić) dzień lub kilka godzin wcześniej – będzie jeszcze lepszy. Trzeba pilnować i nie przekraczać czasu pieczenia, bo mięso będzie suche, wiórowate.
Składniki:
1 kg chudego surowego boczku bez żeber
8 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Z boczku odciąć skórę i usunąć chrząstki.
Najpierw od strony skóry posolić, popieprzyć, natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem.
Włożyć do żaroodpornego naczynia przyprawioną częścią do dołu i przyprawić od góry.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Boczek piec przez 50 minut. Po wyjęciu wystudzić pod przykryciem.
Wystudzony boczek przełożyć na deskę i schować do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/04/pieczony-boczek