Wykonanie
Poziom trudności
Boczek rolowany każdy może przygotować według własnego smaku i pomysłu. Można dodać takich przypraw, które lubimy, które dobrze skomponują się z pieczoną
wieprzowiną. Ja lubię, gdy
boczek jest trochę pikantny, ale również tradycyjnie pachnący
czosnkiem i
majerankiem. Zrolowany
boczek ma ładny, okrągły kształt.
Boczek można przygotować również w inny sposób. Można go upiec bez zawijania lub przygotować
boczek surowo dojrzewający .
Boczek wieprzowy jest
mięsem bardzo cenionym w Polsce i na świecie, bo jest smaczny, tani i łatwy w obróbce.
Boczek można piec, gotować, wędzić, smażyć, suszyć.Składniki:1 kg
surowego boczku bez
żeber (cienki
boczek lepiej się roluje)8 ząbków
czosnku2 łyżeczki
pikantnej papryki1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu2 łyżki
majerankuSposób przygotowania:Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC w termoobiegu. Jeśli jest taka potrzeba z
boczku odciąć skórę i usunąć chrząstki. Przeciąć go na dwa płaty, nie przecinając do końca, tak jak na zdjęciu poniżej.Obie strony posolić, przyprawić
pieprzem.Wewnętrzną stronę
boczku posypać
papryką i natrzeć wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Boczek ciasno zwinąć, związać sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę, przyprawić
majerankiem.
Boczek ułożyć na kratce w piekarniku i piec przez 1 godzinę. Po wyjęciu wystudzić, schować do lodówki, żeby dobrze się skleił i nie rozpadał podczas krojenia.
Boczek rolowany to pyszna
wędlina.Smacznego!