ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku

Rolada z boczku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek według uznania
pieprz 1 szczypta
majeranek 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowych
cząber 0 , 25 łyżek deserowych
szałwia 0,25 łyżek deserowych
smalec 0,5 łyżek deserowych
sól 1,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Kilka ząbków czosnku utrzeć z solą i wymieszać z suszonymi ziołami i pieprzem. Umyty, osuszony boczek natrzeć ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. dusić pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej wody. Z wystudzonego boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem marynowanych grzybków i pikli warzywnych.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7305/Rolada-z-boczku