Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek według uznania
pieprz 1 szczypta
majeranek 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowychcząber 0 , 25 łyżek deserowych
szałwia 0,25 łyżek deserowych
smalec 0,5 łyżek deserowych
sól 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Kilka ząbków
czosnku utrzeć z
solą i wymieszać z suszonymi
ziołami i
pieprzem. Umyty, osuszony
boczek natrzeć
ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić
boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej
wody. dusić pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej
wody. Z wystudzonego
boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem
marynowanych grzybków i pikli warzywnych.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: