Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czosnek 6 ząbki
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 1 szczypta
majonez 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowychcząber 0 , 25 łyżek deserowych
mięta 0,25 łyżek deserowych
szałwia 0,25 łyżek deserowych
boczek surowy 1 kilogramów
smalec 0,5 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczony
czosnek utrzeć z
solą i wymieszać z
pieprzem oraz
ziołami. Mieszanką natrzeć umyty, osuszony
boczek, zrolować i mocno obwiązać. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.Zrumienić
boczek ze wszystkich stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu, zmniejszyć ogień. Naczynie, w którym leżał
boczek spłukać zimną
wodą i podlać nią
mięso. Dusić 1,5 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej
wody, aby
boczek się nie przepalił.
Mięso wystudzić i zdjąć nić. Wyłożyć roladę na talerz i polać sosem z duszenia. Podawać na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: