ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku

Rolada z boczku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czosnek 6 ząbki
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 1 szczypta
majonez 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowych
cząber 0 , 25 łyżek deserowych
mięta 0,25 łyżek deserowych
szałwia 0,25 łyżek deserowych
boczek surowy 1 kilogramów
smalec 0,5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek utrzeć z solą i wymieszać z pieprzem oraz ziołami. Mieszanką natrzeć umyty, osuszony boczek, zrolować i mocno obwiązać. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Zrumienić boczek ze wszystkich stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu, zmniejszyć ogień. Naczynie, w którym leżał boczek spłukać zimną wodą i podlać nią mięso. Dusić 1,5 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby boczek się nie przepalił. Mięso wystudzić i zdjąć nić. Wyłożyć roladę na talerz i polać sosem z duszenia. Podawać na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11978/Rolada-z-boczku