Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek,
jajek,
ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz
sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej
czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie
czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest to prawdziwy, zdrowy polski
czosnek.
Czas przygotowania: 10 minutIlość porcji: Mała mieseczkaSkładniki:3 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu ( najlepiej Pegaz )150-200ml
jogurtu naturalnegoprzyprway takie jak
bazylia,
oregano,
tymianek ( co kto lubi)
miętasól,
pieprzMajonez mieszamy z
jogurtem ( jeśli ktoś nie lubi
majonezu lub woli sos dietetyczny można go pominąć, choć od razu zaznaczam, że ma to wpływ na smak sosu) dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła i nieco solimy. Dodajemy troszkę świeżo zmielonego
czarnego pieprzu. Nastpnie trochę
mięty ( ja dodaje z otwartej
torebki do
herbaty) i wszystko mieszamy. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy zajadać.