Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg niezbyt tłustego
surowego boczku (bez
żeber)1 łyżeczka
soli6-7 ząbków
czosnkuszczypta
pieprzupo 1/4 łyżeczki suszonych
ziół majerankubazyliicząbru
mięty i
szałwii1/2 łyżki
smalcuRolada z
boczku - sposób przygotowania: Utarty z
solą czosnek mieszamy z
ziołami i
pieprzem. Umyty i osuszony
boczek nacieramy
ziołami, rolujemy i mocno obwiązujemy szpagatem. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, rumienimy
boczek ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień. Miseczkę, w której leżał
boczek, spłukujemy zimną
wodą i podlewamy nią
mięso. Dusimy ok. 90 min pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej
wody, aby
boczek się nie przypalił. Studzimy
mięso, zdejmujemy z niego szpagat. Roladę wykładamy na talerz i podlewamy sosem
spod duszenia. Podajemy na zimno.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu