ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku

Rolada z boczku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber)
1 łyżeczka soli
6-7 ząbków czosnku
szczypta pieprzu
po 1/4 łyżeczki suszonych ziół majeranku
bazylii
cząbru
mięty i szałwii
1/2 łyżki smalcu
Rolada z boczku - sposób przygotowania: Utarty z solą czosnek mieszamy z ziołami i pieprzem. Umyty i osuszony boczek nacieramy ziołami, rolujemy i mocno obwiązujemy szpagatem. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, rumienimy boczek ze wszystkich stron, zmniejszamy ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukujemy zimną wodą i podlewamy nią mięso. Dusimy ok. 90 min pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby boczek się nie przypalił. Studzimy mięso, zdejmujemy z niego szpagat. Roladę wykładamy na talerz i podlewamy sosem spod duszenia. Podajemy na zimno.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600815/rolada z boczku/p