ßßß
Składniki :boczek surowy płat szeroki prostokątny, ok. 2 kgczosnek, 6-8 ząbkówmajeranek, 3 łyżkitymianek, 1 łyżeczkaprzyprawa staropolska do mięs, 1 łyżeczkasłodka papryka, 1 łyżeczkapapryka ostra, 1/2 łyżeczkisól, 1 łyżkaliście laurowe, 2 tylko na wierzchziarno jałowca, 4 szt. rozgniecionepieprz mielony, 1 łyżeczkaCząber, 1 łyżeczkaolej, oliwadratwaOpis wykonania :1.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy.Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem bądź oliwą do uzyskania gęstej masy.2.Boczek delikatnie nacinam rozsmarowuję masę na boczku, zwijam ciasno w roladę i związuję dratwą, wkładam pod sznurek dwa liście laurowe zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. na blaszce w foli.3.Rodzaj przypraw można zmieniać według upodobań. Można po 60 min. zdjąć folie i podpiec jeszcze 15 minut by się zarumienił .
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy