ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony

Boczek pieczony

nazwa

Wykonanie

W wolnych chwilach robię "porządek " na blogu ..i w albumie swoich zdjęć znalazłam zdjęcie pieczonego boczku...tzn..boczku przyszykowanego do pieczenia..bo zdjęcia już upieczonego nie znalazłam..Taki boczek robiłam..oj dawno temu..a przepis podpatrzyłam tutaj.
Ilość boczku i przypraw podaję za autorką,,,ale wiadomo..każdy ma inny gust..i każdy może dodać przyprawy jakie sobie sam zażyczy..
60 dkg boczku surowego
6 ząbków czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
1/2 przyprawy do gyrosa
1 liść laurowy
2 owoce jałowca (rozgniecione)
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
olej lub oliwa
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i zalać olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą posmarować boczek i odłożyć do lodówki na co najmniej dobę [ ja zawinęłam boczek w folię]. Piec w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/boczek-pieczony.html