Wykonanie
Boczek pieczony to kolejna propozycja z
serii domowych
wędlin . Z pewnością fajnie sprawdzi się na świątecznym
stole obok innych
mięsnych propozycji.
Składniki:1 kg
surowego boczkumajeranektymianeksól morskapieprz mielony3 ząbki
czosnkuolejBoczek opłukać, obsuszyć ręcznikiem papierowym. Nakłuwać wykałaczką. Zrobić marynatę z
ziół, przeciśniętego
czosnku, zmielonej
soli morskiej,
pieprzu i
oleju. Wysmarować
boczek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Piec pod przykryciem 1 godzinę termoobiegiem, po upływie tego czasu, zdjąć wierzch naczynia żaroodpornego i podpiec 5 minut.
Moje pozostałe propozycje
wędlin na świąteczny półmisek:I.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/szynka-z-suszonymi-pomidorami-kolendra.htmlII.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/10/rolada-drobiowa-z-pieczarkami.htmlIII.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/opatka-miodowo-musztardowo-cytrynowa.htmlIV.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/12/schab-ze-sliwka.htmlV.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/07/pieczen-z-cukinia-i-miesem-mielonym.htmlVI.http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/11/szynka-w-chrzanowo-majonezowo.html