Wykonanie
Taka pieczeń wymaga czasu lecz nie jest pracochłonna,
mięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach.Składniki :2 kg
karkówki wieprzowej5 łyżek
oliwy1 szkl
wodypłaska łyżeczka:
solipłaska łyżeczka
pieprzułyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka
czosnku granulowanegopłaska łyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
tymiankuDodatkowo:Forma do zapiekaniaRękaw do pieczeniaFolia aluminiowaPrzygotowanie :
Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi.Do
oliwy dodaję wszystkie wymienione
przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki
wody aby marynata była taka półpłynna.
Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu wbijam nóż). Następnie całą
karkówkę dokładnie nacieram przygotowaną marynatą, również w tych nakłuciach (palcem) po czym całą
karkówkę owijam sznurkiem - względnie mocno. Zawijam w folię aluminiową i najlepiej na całą noc do lodówki.Następnego dnia
karkówkę wkładam do rękawa, wlewam szklankę
wody, dodatkowo można dorzucić 2 ćwiartki
cebuli, wiążę, przekładam na formę do zapiekania i wkładam do nagrzanego piekarnika.Piekę w 180oC przez 2h i 15 minut, po czym wyjmuję, ostrożnie pozbywam się górnej części foli do pieczenia,
karkówkę obracam i wkładam z powrotem do piekarnika na ok 30 minut.Jeśli zrobicie to zręcznie to przy obracaniu pozbędziecie się reszty woreczka.Po upieczeniu pieczeń przekładam na talerz i studzę, a pozostałej
wody i
soków robię pyszny sos.Kroję w 2 cm plasterki i podaję z ziemniaczkami z
koperkiem polane sosem i obowiązkowo z surówką z
białej kapusty.Smacznego ;)