ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówcukier 100 gramówmargaryna 120 gramówżółtka 2 sztukskórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowychser mielony 1 kilogramówlaska wanilii 0,5 sztukjajka 5 sztukcukier 1 szklanekmasło 2 łyżek stołowychsól 1 szczyptamorele 1 puszkagalaretka morelowa 2 sztukwiórki kokosowe według uznaniabudyń waniliowy 1 sztukWykonanie:Ciasto: z przesianej maki, 100g cukru, margaryny, 2 żółtek i skórki cytrynowej zagnieść gładkie ciasto. wstawić na 60 minut do lodówki.Masa serowa: ser zmiksować z 5 żółtkami, proszkiem budyniowym, szklanką cukru, 2 łyżkami masła oraz z miąższem wydrążonym z rozkrojonej wanilii. Na koniec masę delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z 7 białek ze szczyptą soli.Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę serową i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Morele osączyć, a syrop dopełnić do objętości 3 szklanek. Zagotować i rozpuścić w nim galaretki, wystudzić. Owoce pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem sernik posypać wiórkami kokosowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: