Wykonanie
« Powrót  Opis:
Laskę wanilii można zastąpić
cukrem waniliowym.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 120 gramów
żółtka 2 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
ser mielony 1 kilogramów
laska wanilii 0,5 sztuk
jajka 5 sztuk
cukier 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
morele 1 puszka
galaretka morelowa 2 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
budyń waniliowy 1 sztukWykonanie:Ciasto: z przesianej
maki, 100g
cukru,
margaryny, 2
żółtek i
skórki cytrynowej zagnieść gładkie ciasto. wstawić na 60 minut do lodówki.Masa serowa:
ser zmiksować z 5
żółtkami, proszkiem budyniowym, szklanką
cukru, 2 łyżkami
masła oraz z miąższem wydrążonym z rozkrojonej
wanilii. Na koniec masę delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z 7
białek ze szczyptą
soli.Rozwałkowanym
ciastem wylepić tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę
serową i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Morele osączyć, a
syrop dopełnić do objętości 3 szklanek. Zagotować i rozpuścić w nim
galaretki, wystudzić.
Owoce pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem sernik posypać wiórkami kokosowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: