ßßß Cookit - przepis na Sernik św. Kingi

Sernik św. Kingi

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
jajka 15 sztuk
cukier 350 gramów
masło 60 gramów
rodzynki 120 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mąka 250 gramów
masło 120 gramów
cukier 60 gramów
żółtka 2 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej mąki, 120g masła, 60g cukru, żółtek (2) oraz skórki otartej z wyszorowanej cytryny zagnieść kruche ciasto i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Masa serowa: ser utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po żółtku, wlać roztopione, przestudzone 60g masła. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymoczone rodzynki oraz posiekana wanilię i delikatnie wymieszać.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dużą blachę, posmarowana masłem i posypana mąką. Na cieście rozłożyć masę serową i wygładzić. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10435/Sernik-sw-Kingi