Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
jajka 15 sztuk
cukier 350 gramów
masło 60 gramów
rodzynki 120 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mąka 250 gramów
masło 120 gramów
cukier 60 gramów
żółtka 2 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki, 120g
masła, 60g
cukru,
żółtek (2) oraz skórki otartej z wyszorowanej
cytryny zagnieść kruche ciasto i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.Masa serowa:
ser utrzeć z
cukrem, stopniowo dodając po
żółtku, wlać roztopione, przestudzone 60g
masła. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z
białek, wymoczone
rodzynki oraz posiekana
wanilię i delikatnie wymieszać.Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć dużą blachę, posmarowana
masłem i posypana
mąką. Na cieście rozłożyć masę
serową i wygładzić. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Zimny sernik posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: