Sernik to moje wspomnienie z dzieciństwa. Najbardziej smakuje mi prosty sernik bez zbędnych aromatów.Składniki: na kruche ciastokostka masła2 szklanki mąki krupczatki2 żółtka1/4 szklanki cukrukwaśna smietana na masę:1 kg mielonego sera3/4 szklanki cukru7 jajekrodzynkilaska wanilii4 łyżki kaszy manny1/2 kostki masłaskórka z cytrynyopcjonalnie owoce lub dżemPrzygotowanie:Zróbcie kruche ciasto: zimne masło połączcie szybko z mąką (ja siekam nożem). Żółtka ubijcie ze śmietaną (3-4 łyżki) i cukrem i dodajcie do mąki i masła. Jeśli całość będzie za sucha - dodajcie jeszcze odrobinę śmietany. Po uzyskaniu gładkiej masy podzielcie ciasto na 2 części. Jedną schowajcie do zamrażalnika (będzie na kolejny sernik lub tartę) a drugą część do lodówki.Jajak i cukier ubijcie na gładką masę. Dodajcie masło i ser. Na koniec dodajcie rodzynki (wcześniej moczę je w rumie), wanilię (wystarczy laskę wanilii przekroić na pół i nożem wyskrobać aromatyczną zawartość, "puste" laski wanilii wrzucam do słoiczka z cukrem i po jakimś czasie mam domowej roboty cukier waniliowy), świeżo otartą skórkę z cytyrny i kaszę mannę.Tortownicę wyłóżcie kruchym ciastem z lodówki. Nakłujcie widelcem. Na ciasto latem rozkładam owoce, zimą cienką warstwę dżemu. Teraz wystarczy wylać masę serową. Sernik pieczcie w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.SmacznegoPolecam też przepis na t artę cytrynową .